Zbog napada u Idlibu
377

Reuters: Turska odlučila da će sve izbjeglice iz Sirije pustiti prema Evropi

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je odlučila da više neće zaustavljati izbjeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, izjavio je u četvrtak turski dužnosnik Reutersu.

Dužnosnik je to rekao očekujući masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idliba gdje se nalazi milion raseljenih ljudi, prenosi Hina.

Turska policija, obalna straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani, rekao je dužnosnik. Ranije u četvrtak lokalni sirijski guverner objavio je da su u napadu na tursku vojsku u Idlibu ubijena devetorica vojnika

No, Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da su smrtno stradala 34 vojnika, u eskalaciji koja bi mogla izazvati oštar odgovor Ankare.

Guverner pokrajine Hatay koja graniči sa Sirijom za napade je optužio snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je u četvrtak navečer sazvao vanredno zasjedanje vijeća sigurnosti u Ankari na kojem su bili ministar obrane i šefovi tajnih službi. Prema turskim medijima, razgovaralo se o stanju Idlibu.

Gotovo milion Sirijaca prebjeglo je u posljednja tri mjeseca, u najvećem egzodusu od početka rata.