Primopredaja u Neumu
0

FOTO / Granična policija BiH dobila novi brod

Sarajevo-x.com
Brod vrijedan 200.000 američkih dolara danas je i zvanično prešao u vlasništvo Granične policije Bosne i Hercegovine. Primopredaja i potpisivanje ugovora između ambasadora SAD-a Patricka Moona i direktora Granične policije Vinka Dumančića upriličena je u Neumu.

Prilikom obraćanja prisutnima, direktor Dumančić je rekao kako je ova donacija, skupa sa prethodno organiziranom obukom za kormilare, dokaz izuzetno plodonosne saradnje između ovih institucija i još jedan znak povjerenja i podrške kojeg Vlada SAD- a izražava prema BiH i Graničnoj policiji. Također, kazao je i da je sretan što će ova donacija i dalje jačati kapacitete GP BiH čime će se povećati mobilnost i učinkovitost protiv svih vidova prekograničnog kriminaliteta.

Dumančić istakao je da je Granična policija iz godine u godinu organizacijski sve stabilnija i kompaktnija, a samim tim i sposobnija za izvršavanje svakodnevnih zadaća.

"Dokaz ovoj tvrdnji je da smo ispunili sve potrebne uvjete za liberalizaciju viznog režima za građane BiH i zahvaljujući, između ostalih, i Graničnoj policiji, isti režim je ukinut za građane Bosne i Hercegovine", kazao je Dumančić, dodavši da je naša misija održati i kontinuirano povećati nivo granične sigurnosti i sigurnosti aerodroma kako bi zaštitili i podigli kvalitetu života svih ljudi koji žive, rade, borave i putuju kroz BiH.

Ambasador Moon je rekao da je ovo prvi brod koji će moći biti korišten u svim vremenskim uvjetima i koji će se moći koristiti u neumskom zaljevu, te da će ova donacija EXBS-a imati važnu ulogu u izgradnji kapaciteta i promoviranju regionalne saradnje u provedbi zakona među morskim graničnim službama BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Sjedinjene Američke Države od samog osnivanja sarađuju sa Graničnom policijom, kao i sa i drugim agencijama za provođenje zakona da bi dali podršku ključnim državnim kapacitetima koji su od esencijalne važnosti za čuvanje državne sigurnosti ove zemlje. Ovom prilikom ambasador Moon izrazio je čestitke Graničnoj policiji na važnom doprinosu koji su dali regionalnoj sigurnosti i omogućavanju prekogranične i morske trgovine.

Donacija je realizirana uz podršku EXBS programa, odnosno Biroa za međunarodnu sigurnost i sprečavanje širenja naoružanja, saopćeno je iz Granične policije BiH.