Karamarko i Milanović mogu sami
1

Granica s BiH: Josipović će biti posrednik samo u krajnjoj nuždi

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da predsjednik Vlade Zoran Milanović (SDP) i šef najveće hrvatske opozicione stranke Tomislav Karamarko (HDZ) zasad mogu i bez njegovog posredovanja naći rješenje pitanja granice s BiH, potvrđeno je iz ureda predsjednika za današnje "Oslobođenje".

Nakon tvrdnje pojedinih medija da će Josipović zbog granice s BiH pozvati vladajuće i oporbu na dogovor, iz ureda hrvatskog predsjednika ističu da je Josipović "spreman pomoći u okviru svojih ustavnih ovlasti, dakako, ukoliko za to bude potrebe."

S obzirom na to da Hrvatska trenutno nema uređene granice s većinom susjeda, cilj je da se otvorena pitanja riješe, uključujući i pitanje granice sa susjednom BiH.

Vlada će najesen predložiti Saboru ratifikaciju Sporazuma o granici koji su 30. jula 1999. potpisali tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Prema tumačenjima pravnih eksperata, za ratifikaciju, odnosno potvrdu ovog međudržavnog ugovora, potrebna je kvalificirana, tj. natpolovična većina koju vladajuća Kukuriku koalicija ima, a ne dvotrećinska većina, kao što tvrdi istaknuti hadezeovac Vladimir Šeks.

Predsjednik Josipović založio se još jedanput da se cjelina Sporazuma prezentira hrvatskoj javnosti, kako se tvrdi, posebno kada je riječ o granici na Uni kod Kostajnice.

Granica kod Kostajnice i Neuma samo su dvije od ukupno 26 spornih tačaka koje ovaj sporazum utvrđuje duž granice između Hrvatske i BiH duge 1.000 kilometara.