Djeca moraju biti prioritet
0

Grahovac: Odrasli nemaju pravo koristiti djecu za ostvarivanje svojih prava

FENA
Nada Grahovac
Nada Grahovac
Pravo na štrajk je ustavno pravo i niko ne dovodi u pitanje njegovo ostvarivanje u skladu sa zakonom, ali je i pravo na obrazovanje ustavno pravo i njegovo ostvarivanje u skladu sa zakonom ne smije se dovoditi u pitanje, saopćila je ombudsmanka za djecu Republike Srpske (RS) Nada Grahovac.

Odrasli nemaju pravo, kako je navela, koristiti djecu za ostvarivanje svojih prava.

"Potpuno je neprihvatljivo da odrasli za ostvarivanje svojih prava koriste djecu. Svako pozivanje djece da doprinesu ostvarivanju prava odraslih je zloupotreba djece i samo još jedan pokazatelj odnosa prema djeci i njihovim pravima i interesima", smatra Grahovac.

Osnovni zahtjev Konvencije o pravima djeteta je da najbolji interes djeteta mora biti prioritet i on obavezuje sve institucije i organizacije, i pravna i fizička lica, da za odluke koje donose moraju imati procjenu da li će se i kako odraziti na djecu i njihove interese.

Ističe i da poziv Sindikata prosvjete, nauke i kulture RS ne samo da nije imao takvu procjenu, već je potpuno suprotno interesima djece pozvati djecu da doprinesu ostvarivanju prava odraslih, bez obzira na posledice koje će oni zbog toga imati.

"Takvo postupanje protivno je svim pozitivnim zakonskim propisima i ima za posljedicu ugrožavanje ne samo prava djeteta na obrazovanje već i brojnih drugih prava djeteta, te zato očekujemo da se za ostvarivanje ciljeva odraslih ne koriste djeca, odnosno da se ona isključe iz takvih aktivnosti", navela je Grahovac u saopćenju.