{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UG Zgrade: Djecu još od vrtića ni o čemu ne pitamo i ne učimo odgovornosti

F
30.3.2013. u 12:44
0
3
UG Zgrade: Djecu još od vrtića ni o čemu ne pitamo i ne učimo odgovornosti
0
UG Zgrade: Djecu još od vrtića ni o čemu ne pitamo i ne učimo odgovornosti
U organizaciji Udruženja "Zgrade" i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo, u subotu je održan forum o ljudskim pravima o temi " Da li učenici trebaju u većoj mjeri učestvovati u odlučivanju u osnovnim školama?".
Uvodničar foruma, direktor udruženja "Zgrade" Zoran Petrovski smatra da u skladu s principima Povelje Ujedinjenih nacija, priznavanje uređenog dostojanstva i jednakih i neotuđivih prava svih članova ljudske porodice, predstavlja temelj nade i mira u svijetu.

"Učenici u osnovnim školama, čak i još ranije, mogu i treba da se pitaju o onim stvarima koje se direktno njih tiču, od jaslica do osnovnih škola", mišljenja je Petrovski.

Fokus današnjeg foruma je na članu 12. dječije konvencije u kome stoji "države potpisnice će osigurati djetetu koje je u stanju da oblikuje svoje vlastite stavove, pravo da slobodno izražava takve stavove o svim pitanjima koja se tiču djeteta, a stavovima će se pridavati odgovarajuća važnost u skladu s uzrastom i zrelošću djeteta".

"Danas se djecu ne pita ni za šta i ni o čemu, počevši od vrtića. Oni se ne uče odgovornosti. Zašto se djeca ne bi mogla pitati o tome kakva će im boja fasade na školi biti, pa do toga da se mogu organizirati u vijeću učenika", kazao je Petrovski.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: