Sjednica
0

Gradsko vijeće: Tri mjeseca rok za osnivanje Javne ustanove Ars Aevi Sarajevo

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je Odluku o osnivanju Javne ustanove „Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo“, a rok za osnivanje preduzeća je 90 dana.

Vijećnici na sjednici koja je održana u srijedu nisu prihvatili prijedlog Odluke o formiranju Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2018. godini, ali je prihvaćen prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i načinu dodjele "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“.

Neki vijećnici su imali primjedbu što u Odboru za dodjelu nagrade nisu zastupljene sve stranke podjednako.

Naime, Klubovi gradskih vijećnika, putem Kolegija Gradskog vijeća, predlažu kandidate za članove Odbora koji nisu gradski vijećnici iz reda istaknutih javnih djelatnika za formiranje Odbora za svaku godinu, a u skladu s prethodno dogovorenim rasporedom mjesta za pojedine političke subjekte među članovima Odbora.

Tako je dogovoreno da članove Odbora koji nisu gradski vijećnici predlažu: Klub gradskih vijećnika SDP-a dva člana, Klub gradskih vijećnika SDA dva člana, Klub gradskih vijećnika SBB jednog člana i Klub gradskih vijećnika Naše stranke jednog člana.

Nakon primjedbi vijećnika, vijećnik Velija Katica, koji je i predsjedavajući Odbora za dodjelu nagrade smatra da je učinjena proceduralna greška u samoj pripremi Odluke.

U izjavi za medije on je kazao da ima vremena za korekcije koje traže vijećnici a koje će biti izvršene na sjednici najavljenoj za decembar.

"Dodjela 'Šestoaprilske nagrade' neće biti upitna. U decembru će biti donesena odluka o javnom pozivu u januaru, a upitno je što ne postoji potpuni konsenzus oko imena koja su ponuđena u ovoj odluci", pojasnio je Katica.

Vijećnici su na ovoj sjednici prihvatili prijedlog Etičkog kodeksa izabranih zvaničnika Grada Sarajeva, koji između ostalog, obavezuje zvaničnika da svoju javnu funkciju obavlja savjesno, pošteno, uz otvorenost i odgovornost za svoje odluke i postupke, uz poštovanje prava drugih zvaničnika, građana, državnih službenika i namještenika i medija.

Gradski vijećnici Grada Sarajeva su van snage stavili odluku o kućnom redu u stambenim zgrada.