Planirano više od 20 miliona KM
0

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo Nacrt budžeta za 2011.

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojili su Nacrt budžeta za 2011, koji bi prema predloženom nacrtu trebao iznositi nešto više od 20 miliona KM.

Sredstva koja se planiraju ostvariti u narednoj godini bit će za oko 2,5 miliona veća u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta koji je iznosio 17.409.279 KM.

Ukupni prihodi očekuju se od 20.091.752 KM koliko su planirani i rashodi za 2011. godinu.

Gradska uprava očekuje da će dobiti grant drugih nivoa vlasti u iznosu nešto većem od 7,5 miliona KM, ubrati porez na promet nepokretnosti i prava u iznosu od četiri miliona KM, ostvariti prihode od imovine od 3.691.000 KM, 1,76 miliona KM dobiti od naknada i komunalnih taksi i ostvariti grantove iz inostranstva u iznosu od tri miliona KM.

Najviše ovih sredstava bit će utrošeno za plaće i naknade 107 uposlenika, gotovo tri miliona KM, dok će oko dva miliona KM biti utrošeno za materijal i usluge.

Odluka o izvršenju budžeta za 2011. upućuje se jednoglasno u javnu raspravu u periodu od 90 dana.

Usvojen je i Prijedlog politike Grada Sarajeva u oblasti kulture za period 2010.- 2012.

Gradimir Gojer rekao je da je poseban problem pitanje masovne kulture građana Sarajeva te da je sve veći broj medijskih kuća, a niska razina kulture komuniciranja.

Usvojena je i Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo za period januar-septembar 2010.

Dragan Mioković rekao je da je stanje sigurnosti u KS-u tokom devet mjeseci dobro. Između ostalog naveo je da je u oktobru broj krivičnih djela bio za 16 posto manji, da je od šest ubistava u pokušaju pet rasvijetljeno. Problem je to što veliki broj maloljetnika ponavlja krivična djela do 30 puta. Saradnja uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo je dobra.