BiH
4

Gradsko vijeće Sarajeva sutra o Šestoaprilskoj nagradi

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Novoformirano Gradsko vijeće Grada Sarajeva zasjedat će sutra na hitnoj sjednici na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti dodjela Šestoaprilske nagrade, kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić.

Na pitanje da li su već sada poznati prijedlozi za dobitnike pojedinačne i kolektivne Šestoaprilske nagrade, Delalić kaže da Odbor za dodjelu nagrade zasjeda sutra u jutarnjim satima te da će i vijećnicima tada biti uručeni prijedlozi za dodjelu priznanja Grada Sarajeva.

Budući da Odluka o privremenom finansiranju Grada Sarajeva ističe 31. marta, budžet ipak neće biti na sutrašnjoj sjednici, jer kako Delalić kaže, radi se o najvažnijem finansijskom dokumentu te je potrebno da ga vijećnici na vrijeme dobiju i prouče da bi o njemu mogli adekvatno razgovarati.

"Sjednica na kojoj će vijećnici razmatrati ovogodišnji budžet bit će održana tokom aprila, ali prema izjavama relevantnih dužnosnika to neće predstavljati problem za finansiranje Grada Sarajevo", zaključio je Delalić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u novembru je razmotrilo Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2013. godinu u iznosu od 14.369.000 KM. Pomoćnica gradonačelnika za finansije Firdesa Bračković istakla je tada da je ovaj iznos budžeta za 2013. u odnosu na usvojeni budžet za 2012. godinu umanjen za 4,26 posto.

Grant Kantona predlaže se u iznosu od 7,1 milion KM, a planirana sredstva iz grantova za sufinansiranje gradskih projekata s federalnim i kantonalnim ministarstvima će se utrošiti na projekte iz djelokruga lokalne samouprave prema odlukama Gradskog vijeća za obrazovanje, kulturu, sport i komunalne projekte.

Među predloženim prihodima su: prihod od poreza na promet nepokretnosti i prava u iznosu od oko pet miliona KM, prihodi od imovine u ukupnom iznosu od 69.000, prihod od komunalnih taksi od 1.860.000, prihod po osnovi Odluke o vodotocima grada od 165.000 KM.

Planirani nivo sredstava, u nacrtu budžeta, za brutoplaće iznosi 2.950.740 KM, a utvrđen je na osnovi plana za 2013. koji predviđa 115 uposlenih. Naknade gradskim vijećnicima i komisijama iznose 260.000 KM, a naknade troškova zaposlenih i gradskih vijećnika iznose 678.785 KM.

Za manifestacije međunarodne saradnje u Nacrtu budžeta za 2013. godinu planirano je 250.000 KM. Za realizaciju tekućih grantova predložen je iznos od 7.436.725 KM.