Ovo su detalji
12

Gradsko vijeće Sarajeva dodijelilo niz priznanja, Plaketu Grada dobio i Vincent Tan

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je na današnjoj sjednici niz odluka kojima se pojedincima dodjeluju priznanja "Plaketa Grada Sarajeva", nagrada "Graham Bamford" te "Sarajevska pahuljica".

Pored odluke da se Milanu Mladenoviću posthumno dodijeli priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva", priznanje "Plaketa Grada Sarajeva" dobile su tri osobe.

Riječ je o umjetniku i grafičkom dizajneru Anuru Hadžiomerspahiću. Suosnivač projekta Ars Aevi nagrađen je ovom plaketom posthumno.

Dobitnici ovog priznanja su i akademik Borislav Petrović koji je prvi doktor kriminalističkih nauka na Balkanu te autor i koautor 13 univerzitetskih udžbenika i oko 70 naučnih radova.

Isto priznanje dobit će i većinski vlasnik upravljačkih uloga FK Sarajevo Vincent Tan.

Malezijski biznismen i milijarder Vincent Tan se vratio u FK Sarajevo u julu 2021. godine, a trenutno je zajedno s Ismirom Mirvićem većinski vlasnik upravljačkih uloga.

Tan se 2010. našao na Forbesovoj listi milijardera, a njegovo bogatstvo je procijenjeno na 1,3 milijarde dolara. Njegov uspjeh u malezijskim poslovnim sektorima može se djelimično pripisati i njegovoj uskoj saradnji sa vodećim malezijskim političkim figurama.

Nagrada "Graham Bamford" pripala je Pašagi Grbi - Paši, sarajevskom planinaru i spasiocu za iskazanu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

"Sarajevska pahuljica" dodijeljena je karatistkinjama Emini i Nejri Sipović, teniserki Amajli Kadrić, i učenicima Druge gimnazije koji su se okitili zlatnim medaljama na STEM olimpijadi u Frankfurtu.

Sve odluke donesene su jednoglasno i stupaju na snagu danom donošenja.