BiH
7

Gradsko vijeće o sigurnosti u Kantonu Sarajevo

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu je danas usvajanjem dnevnog reda počela sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a u toku je rasprava o Informaciji o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira te saobraćaja za prva tri mjeseca ove godine.

Informaciju je obrazložio policijski komesar Vahid Ćosić navodeći da je registrirano smanjenje počinjenih krivičnih djela te krivičnih djela koja su počinili maloljetnici naglašavajući da su najveći broj počinjenih krivičnih djela učinili povratnici u činjenju krivičnih djela.

Dodao je da prema istraživanju EUROSTAT-a o sigurnosti u gradovima u Evropi Sarajevo spada među najsigurnije gradove budući da bilježi jedno ubistvo na 100.000 građana, naglašavajući da policiji nedostaje sredstava i opreme za rad i bolju borbu protiv kriminaliteta.

Na sjednici se očekuje razmatranje Prijedloga odluke o postavljanju spomen-ploče na mjestu pogibije Senada Šećerovića i Dževada Resića ispred Kasarne na Bistriku.

Šećerović i Resić su 26. aprila 1992. ubijeni pucnjevima iz pješadijskog oružja dok su se nalazili u automobilu ispred kasarne, zbog čega je Općinsko vijeće Općine Stari Grad pokrenulo inicijativu postavljanja spomen-ploče radi obilježavanja njihovog mjesta pogibije.

Na dnevnom redu sjednice su i prijedlozi odluka o uspostavljanju saradnje između Sarajeva i Pule te Sarajeva i Tlemcena, kao i pet prijedloga odluka o sufinansiranju kulturnih manifestacija od posebnog interesa za Grad Sarajevo.

Radi se o "51. Sarajevskim danima poezije" (30.000), Internacionalnom muzičkom festivalu "Bosna" (15.000), Izložbi Collegium artisticuma povodom 6. aprila (10.000), "18. Sarajevo film festivalu" (200.000 ) te "Kid's festivalu" (15.000 KM).