Zbog izborne kampanje
84

Gradsko vijeće Mostara prekršilo Poslovnik o radu jer nije zasjedalo više od dva mjeseca

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Mostara je prekršilo Poslovnik o radnu jer se nije sastalo više od dva mjeseca da bi rješavalo neke od važnih problema toga grada, jer su se u to vrijeme vijećnici uglavnom bavili predizbornom kampanjom za Opće izbore.

Mostarski vijećnik SDP-a Arman Zalihić upozorava da je neodržavanjem sjednice Gradskog vijeća više od dva mjeseca uprkos brojnim problemima koji se trebaju rješavati, krajnje licemjerno i zakonski neprihvatljivo, jer je grubo prekršen Poslovnik o radu.

Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Prošli mjesec se nije održala ni jedna sjednica i time je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić još jednom prekršio Polovnik jer je trebao sazvati sjednicu. Očito je njima u SDA i HDZ-u bila važnije predizborna kampanja nego sjednica Gradskog vijeća i donošenje odluka u interesu građana Mostara", kazao je Zalihić za Klix.ba.

Da su protekli izbori zaista bili razlog zbog kojeg se Gradsko vijeće nije sastalo od 20. augusta za Klix.ba je potvrdio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić (SDA) navodeći kako će se propuštena sjednica Gradskog vijeća nadoknaditi do kraja godine.

Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Salem Marić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Sjednica Gradskog vijeća je zakazana za 31. oktobar s velikim brojem tačaka na Dnevnom redu. Samo nismo u devetom mjesecu radi izborne kampanje održali redovnu mjesečnu sjednicu, ali vraćamo se u statutarne obaveze i iz toga razloga je sjednica 31. oktobra", kazao je Marić za Klix.ba.

Ističe da je Dnevni red s 43. tačke usaglašen i pun ozbiljnih tema, među kojima su odluka o usvajanju izmjena prostornog plana Grada Mostara, nekoliko regulacionih planova u nacrtu i dopuna odluke o legalizaciji.

Međutim odluka zabrane rada nedjeljom koja se u Mostaru provodi više od pola godine neće biti tema ove sjednice gradskim vijećnicima iako je prilikom donošenje kazano da će se nakon pola godine analizirati njezina učinkovitosti i eventualno raditi korekcije.

Zbog mnogo nagomilanih tema koje čekaju rješavanje u Mostaru kako je Marić kazao za naš portal, do kraja godine će dinamika zasjedanja Gradskog vijeća Grada Mostara biti takva da će se gradski vijećnici sastajati i po dva puta mjesečno.