Nagrađeni za doprinos
93

Gradsko vijeće izglasalo dobitnike Šestoaprilske nagrade i počasnog građanina Sarajeva

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na današnjoj sjednici izglasalo dobitnike Šestoaprilske nagrade.

"Želim iskreno čestitati dobitnicima Šestoaprilske nagrade u 2019. godni prof. dr. Franji Topiću, prof dr. Fahrudinu Smajloviću i Bogiću Bogićeviću. Najznačajnije nagrade Grada stigle su u prave ruke. Lično mi je posebno drago što je prof. dr. Franjo Topić nagrađen jer je njegov doprinos Sarajevu i BiH istinski vrijedan i ogroman", izjavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Također, prof. dr. Fahrudin Smajlović dobitnik je nagrade za doprinos u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Bogić Bogićević dobitnik je nagrade za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

"Gospodin Bogićević je jedna od ličnosti na koje su Sarajlije ponosni i koje posebno cijene. Kao gradonačelnik čestitam svim dobitnicima", rekao je on.

Odlukom Gradskog vijeća dobitnik priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" je jedan od najznačajnijih savremenih svjetskih umjetnika i dokazani prijatelj glavnog grada BiH Michelangelo Pistoletto.

Pistoletto je prvi umjetnik koji je donirao svoje djelo "La Porta dello Specchio" prvom dijelu Kolekcije Ars Aevi. Osim toga, prvi je svjetski priznat umjetnik koji je prigrlio inicijativu Envera Hadžiomerspahića, idejnog tvorca i osnivača Kolekcije Ars Aevi, kolekcije savremene umjetnosti osmišljene tokom opsade, kao izraz kulturnog otpora grada.

"Naš prijatelj Michelangelo postao je danas i naš počasni sugrađanin! Radostan sam zbog toga", rekao je Skaka.