Svečanost u Hercegovini
27

Gradsko područje Mostara proglašeno slobodnim od mina, svečanosti prisustvovao i američki ambasador

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je danas upriličena svečana ceremonija tokom koje je gradsko područje Mostara konačno, nakon 28 godina od prestanka rata u Bosni i Hercegovini i službeno proglašeno, slobodnim od mina.

Uz gradonačelnika Mostara Maria Kordića, svečanosti su prisustvovali ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy, ministrica civilnih poslova u BiH Dubravka Bošnjak i vršitelj dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Enis Horozović.

Na svečanoj ceremoniji u Gradskoj vijećnici Mostara je uručen i certifikat o završenim aktivnostima deminiranja, čime je gradsko područje Grada Mostara i službeno postalo slobodno od mina, što je kako su naglasili historiji dan za najveći gradu Hercegovini.

Matio Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Matio Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako ne treba puno objašnjavati koliko je važno to da je Mostar konačno grad bez mina kao jedan od najvažnijih turističkih odredišta u BiH.

"Grad Mostar zadnjom akcijom deminiranja bavio se područjem Hodbine i ovim činom taj dio smo završili. Nađeno je 39 minsko-eksplozivnih sredstava koja su maknuta i te mine više nikad neće nanijeti štetu ni građanima ni turistima koji se nalaze na području ovog grada. S obzirom da proklamiramo biti evropski grad, turistička destinacija, odnosno turistički centar Hercegovine, ovaj čin kad smo proglasili daje Mostar gradom bez mina je jako važan u tom kontekstu", kazao je Kordić.

Zahvalio se osim Sjedinjenim Američkim Državama koje su bile donator i koje su putem ITF-a osigurale sredstva da se danas može razgovarati o Mostaru kao gradu bez mina, te Centru za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH, koji su zadnji dio projekta implementirali, kao i BHMAC-u koji je u ovom slučaju bio krovna organizacija koja se bavi problematikom nesretne zaostavštine iz 90-ih godina.

Michael Murphy (Foto: G. Š./Klix.ba)
Michael Murphy (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy je naglasio kako bi cijeli proces bilo nemoguće završiti bez apsolutne podrške domaćih vlasti i hrabrosti koja se pokazala realizacijom ove priče.

"Završetkom ovog projekta građanima Bosne i Hercegovine vraćeno je više od 1,6 milijuna kvadratnih metara zemljišta. Želim odati priznanje i pohvaliti težak i naporan rad deminerskih timova, koji su pomogli da se ovaj uspjeh ostvari. Dobra vijest je da ovdje nećemo stati. Ovu važnu aktivnost nastavljamo na širem području Mostara i to kroz projekt deminiranja 'Podgorani 1', opet u partnerstvu s ITF centrom", kazao je Murphy.

Pozvao je čelnike na vlasti u BiH da se ponovno obvežu i ojačaju kapacitete za deminiranje, jer nakon što je od mina očišćeno 75 posto kontaminiranog područja BiH, to donosi opipljivu nagradu u smislu sigurnosti, spašavanja ljudskih života, a također i mogućnosti prosperiteta.

"Poljoprivredna proizvodnja može se nastaviti, mogu se osnovati nova preduzeća i turisti se mogu vratiti. Deminiranje je važno za pomirenje, omogućit će pojedincima iz svih etničkih zajednica da se vrate kući na svoju zemlju, u svoje domove i zajednice", zaključio je Murphy.

Dubravka Bošnjak (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dubravka Bošnjak (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ministrica civilnih poslova u BiH Dubravka Bošnjak ističe da je Mostar jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Bosne i Hercegovine, s iznimnom kulturnom baštinom, gdje su minsko eksplozivna sredstva zaostala iz proteklog rata predstavljala veliki problem za sigurnost i razvoj.

"Danas je urbano područje grada dobilo službenu potvrdu da je potpuno razminirano i sigurno za sve, posjetitelje, građane, hodočasnike, rekreativce, planinare, turiste i avanturiste. Projektom 'Mostar bez mina' stvoreni su preduslovi za razvoj turizma i infrastrukturnih projekata koji će uvelike doprinijeti poboljšanju kvalitete života", naglasila je Bošnjak.

Enis Horozović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Enis Horozović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Vršitelj dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) Enis Horozović tvrdi kako je realizacija ovog projekta plod saradnje svih institucija, ali da je pred deminerima još mnogo posla, jer u BiH je još uvijek ostalo pod sumnjivom opasnosti oko 860 kilometara kvadratnih površine na kojoj živi više od 500.000 naših građana.

"Od završetka rata do danas od minsko eksplozivnih sredstava stradala je 1.781 osoba, od čega 624 sa smrtnim ishodom. Zahvaljujući projektima 'Mostar bez mina' i 'Sarajevo bez mina' koji su realizirani u prethodnom periodu, korak smo bliže stvaranju uslova za sigurno korištenje prirodnih resursa i rekonstrukcije infrastrukture. Do sada je pod sredstvo različitih agencija i nevladinog sektora oslobođeno i vraćeno preko 3.340 kilometara kvadratnih minski rizičnog područja u BiH i na tom području je nađeno oko 80 hiljada mina i 64 hiljade drugih eksplozivnih naprava koje su zaostale iz nesretnog rata",kazao je Horozović.

Na kraju je izrazio nadu da će i ostale dijelove Mostara i cijele BiH učiniti slobodnim od minskih opasnosti, te podsjetio da se svakom uklonjenom minom spašava minimalno jedan život.