Ruševan objekt
51

Gradska tržnica u Vogošći uskoro bi trebala dobiti podzemnu garažu i moderniji izgled

Piše: A. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na lokaciji sadašnje tržnice u centru Vogošće, po zahtjevu KJKP Tržnice-pijace Sarajevo, obavljaju se potrebne aktivnosti na izradi Urbanističkog projekta naziva "Tržnica-Pijaca Vogošća" za modernizaciju sadržaja, čijim donošenjem će se stvoriti planski preduslovi za izgradnju modernih i funkcionalnih sadržaja.

Direktor KJKP Tržnice-pijace Jasmin Terović naveo je da je završeno idejno rješenje projekta i da će se u narednom periodu raditi na izmjenama urbanističkog plana i dobijanju urbanističke saglasnosti kako bi se započela izrada glavnog projekta i njegova realizacija.

Dodao je da je postojeći objekt dotrajao i ruševan te da je potrebno pratiti zahtjeve tržišta s obzirom na to da je gradnja tržnih centara u porastu i da se mora održati dosadašnje poslovanje KJKP Tržnice-pijace.

"Lokacije svih naših poslovnih jedinica su sigurno jedne od najatraktivnijih u gradu i Gradska tržnica u Vogošći je u samom centru i siguran sam da i općina Vogošća zaslužuje da ima jedan moderan objekt i pijacu na onakvoj lokaciji. Još je mnogo posla pred nama s obzirom na to da se samo urbanistička saglasnost čeka godinu dana, međutim, projekt će u narednom periodu biti završen", rekao je Terović.

Modernizacija Gradske tržnice u Vogošći podrazumijeva izgradnju podzemne garaže, funkcionalne tržnice i pijace te ostalih potrebnih poslovnih, trgovačkih i stambenih objekata.

Još nije poznato kolika će biti vrijednost projekta, ali procjenjuje se na nekoliko miliona maraka.

"KJKP Tržnice-pijace nema dovoljno finansijskih sredstava da samo realizuje projekt, tako da će se odlučiti na koji način će to biti regulisano. Moguće je da će biti riječ o saradnji s našim osnivačem Kantonom Sarajevo ili nekim drugim kantonalnim preduzećima. Osim toga, u opciji je i privatno-javno partnerstvo, međutim, to će se još razmatrati", zaključio je Terović.