Nova fasada i krov
68

Gradska tržnica u Sarajevu i prije kraja obnove privlači pažnju turista

Piše: I. P.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Radovi na fasadi i krovu Gradske tržnice u Sarajevu trebali su biti završeni sredinom aprila, ali zbog uočenih znatno većih oštećenja nego što se ranije mislilo, skele oko vjerovatno najljepše zgrade pijace u ovom dijelu Evrope još nisu uklonjene.

Naime, tokom izvođenja radova na obnovi fasade Gradske tržnice Markale radnici Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa uočili su veća oštećenja koja se tiču arhitektonske fasadne dekoracije.

"Preporuka navedenog Zavoda je da se fasadne dekoracije moraju u potpunosti promijeniti osim nekih koje su se mogle popraviti jer se samo na taj način može u potpunosti vratiti autentičnost Gradske tržnice. S obzirom da se ova vrsta radova radi ručno došlo je do produženja radova u tom dijelu. Sami radovi na fasadi su urađeni u predviđenom roku iako je cijelo vrijeme izvođenja radova zabilježen period nepovoljnih vremenskih uslova", potvrđeno je za Klix.ba iz KJKP "Tržnice-pijace".

Naredni radovi će se vršiti na donjem dijelu Tržnice, odnosno cokli, nakon čega će kompletan objekat biti završen.

Troškovi obnove su se uvećali zbog navedenih restauratorskih radova na fasadnim dekoracijama, mada iz preduzeća nisu precizirali iznos.

"Prema prvim reakcijama građana možemo sa sigurnošću reći da su zadovoljni jer je Gradska tržnica Markale kao objekat smještena u samom centru Sarajeva te je nova fasada osvježila kompletan prostor koji je okružuje. Ovom obnovom fasade i fasadne dekoracije istaknuta je austrougarska arhitektura koja krasi Sarajevo", rekli su iz KJKP "Tržnice-pijace".

Nakon završenih radova, tvrde iz preduzeća, pored zadovoljstva građana primjetan je i veći broj turista koji su prepoznali ovaj objekat kao turističku atrakciju pa dolaze da obiđu objekat i da se obavezno fotografišu kraj njega.

Podsjećamo, sredstva za obnovu su osigurali Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo i KJKP Tržnice-pijace. Radovi su počeli 2.3.2017. godine, a predviđeni rok je bio 45 dana pod uslovom da ne dođe do nepredviđenih situacija ili zastoja radova radi vremenskih neprilika.

Prvobitna cijena izvođenja radova na fasadi i krovu bila je 153.000 KM.