BiH
7

Gradonačelnik Tuzle najavio posjetu Tuzla kvarcu, direktor pregovara sa radnicima

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Grupa radnika Tuzla kvarca, tačnije njih četvorica i dalje odbijaju sići sa silosa za kvarcni pijesak odakle prijete da će počiniti samoubistvo. Sa radnicima na silosima trenutno boravi i direktor ovog preduzeća Smajil Velagić, a koji ih pokušava spriječiti u njihovoj nakani.

Ministar industrije energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović stigao je u krug fabrike te nakon toga telefonski kontaktirao direktora ovog preduzeća Smajila Velagića. On ga je pozvao da skupa s četiri radnika koji se od jutros nalaze na silosu za kvarcni pijesak, odakle prijete da će počiniti samoubistvo, siđe te da porazgovaraju.

Uprkos pozivu ministra radnici su odbili da siđu sa silosa. Direktor Smajil Velagić spustio se na platformu silosa gdje upravo razgovara sa resornim ministrom i predsjednikom Sindikata radnika Senadom Mehanovićem.

Kako je za Klix.ba kazala radnica Tuzla kvarca Meliha Štefulj, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović obećao je da će štrajkače posjetiti u toku dana.

"Četiri radnika jutros su se spontano iskrala iz prostorije u kojoj boravimo te su se popeli na silose. Još uvijek nam nije jasno kako su se uspjeli gore popeti. Svaki put kad je neko od nas krenuo prema njima upozorili su nas, da ako napravimo još jedan korak, skočit će. Jedino je direktor uspio da ih nagovori da im se pridruži i on i dalje boravi na silosima", istakla je Štefulj.

Kao što smo već u nekoliko navrata i pisali, radnici su se na ovaj korak odlučili zbog činjenice da ih niko iz Vlade Tuzlanskog kantona, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, do danas nije posjetio.

Inače, jedan od radnika već je pokušao izvršiti samoubistvo skokom sa silosa, ali su ga u toj nakani spriječile kolege.

Radnicima je zbog izuzetno hladnog vjetra otežan boravak na silosu, a u krugu preduzeća i dalje se nalaze pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla i Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Podsjetimo, 21 radnik Tuzla kvarca već 18 dana štrajkuje glađu. Od Vlade TK traže vraćanje oduzete koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje.

Kada je u pitanju Vlada TK, njen stav je od ranije poznat, a to je da je koncesija Tuzla kvarcu oduzeta zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska.

Koncesija će preduzeću biti dodijeljena tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme istih.