Novi projekti
62

Gradonačelnik Skaka i ambasador Nelson: Kako osloboditi Sarajevo i BiH od mina

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Grad Sarajevo i susjedne općine će do 2020. godine biti proglašeni oslobođenim od mina, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vijećnici, na kojoj su ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka obznanili početak realizacije projekta "Sarajevo bez mina 2020".

Naime, Sjedinjene Američke Države odobrile su sredstva za deminiranje Sarajeva i susjednih općina oba entiteta do kraja 2020. godine, a ovu informaciju su javnosti danas na 4. april, Međunarodni dan protiv mina, prenijeli Nelson i Skaka. Deminiranje će biti izvršeno na tzv. sumnjivim područjima pet općina u oba entiteta. Općine su Stari Grad, Istočni Stari Grad, Novi Grad, Istočna Ilidža i Vogošća.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Grad Sarajevo želimo osloboditi od mina do kraja 2020., a čitavu BiH do 2025. godine. Ovdje je riječ o osam kvadratnih kilometara sumnjivog područja koje trebamo pretražiti i deminirati. Veoma sam sretan i nadam se da ćemo uspjeti realizovati našu inicijativu te se nadam da je ovo samo nastavak saradnje Grada Sarajeva, američkog naroda i Vlade SAD-a", rekao je gradonačelnik Skaka.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson pozdravio je prisutne i kazao kako mu je čast biti na obilježavanju ovako važnog dana.

"Dok većina zemalja u svijetu ovaj dan obilježava na apstraktan način, tužna je istina da je Bosna i Hercegovina itekako svjesna užasa koje mine izazivaju. Skoro 25 godina nakon rata napravili smo značajan napredak u deminiranju u RS-u, FBiH i Distriktu Brčko i očistili više od 3.000 kvadratnih kilometara. Ostalo je još dva posto sumnjivih područja", rekao je Nelson.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Sjedinjene Američke Države su, kaže, ponosne što su glavni donator projektu "Sarajevo bez mina", jer ova sjajna inicijativa ima za cilj da oslobodi Sarajevo i Istočno Sarajevo od ratne zaostavštine.

"Naša želja i cilj je da se prevaziđu ideološka i retorička minska polja koja ne daju da građani nađu mir u sebi koji zaslužuju, kao i snagu i hrabrost da idu dalje. Amerika je do sada uložila više od 115 miliona dolara u deminiranje i smanjenje zaliha naoružanja i municije u cijeloj državi", rekao je.

Dodao je da će nastaviti investirati u BiH kako bi izgradili zdravu i prosperitetnu budućnost.