Nova odluka
0

Gradonačelnik Mostara od sada sam može imenovati i smjenjivati direktore javnih preduzeća

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Odluke o imenovanju članova u upravama mostarskih javnih preduzeća i razrješenju njihove dužnosti prije isteka mandata od ove godine donosi gradonačelnik Mario Kordić, a ne Gradsko vijeće kako je bilo u ranijoj praksi.

Ovu odluku su izglasali gradski vijećnici na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara sa 26 glasova za, četiri protiv i dva suzdržana uz obrazloženje da će taj proces biti efikasniji a javna preduzeća brže krenuti naprijed.

Iako je Odluka donesena većinskim brojem glasova, ipak je izazvala polemike i otvorila pitanje kakav dogovor iza toga stoji između vodećih političkih stranaka SDA i HDZ-a s obzirom na to da je odluka bila godinama sporna tema.

Jedan vijećnik SDA bio protiv

Jedini vijećnik iz SDA koji nije podržao ovu odluku Ibro Husnić za portal Klix.ba kaže kako vjeruje da većina vijećnika odluku nije dobro ni pročitala, nego samo glasala po nalogu predstavnika svojih stranaka, dok je on kao vijećnik koji je bio u i prošlom sazivu Gradskog vijeća Mostara bio protiv, jer je svjestan težine ove odluke i njezinih posljedica, koje bi se kako kaže "mogle vratiti kao bumerang".

"Ovom odlukom je gradonačelnik dobio samostalnost da odlučuje o javnim preduzećima, dok je Gradsko vijeće izgubilo sve ingerencije osim postavljanja izvršnog odbora", kaže Husnić.

On ističe kako je sada HDZ-ov gradonačelnik Mario Kordić dobio ono što njegov prethodnik Ljubo Bešlić nije mogao ni nakon što se žalio Ustavnom sudu.

"Mi smo u starom sazivu gradskog vijeća Mostara donijeli odluku koja je vrijedila prema tome što je Mostar specifičan grad po Washingtonu i Dejtonu. Tu smo imali zaštitne mehanizme za jedan i drugi narod. S obzirom da sam izglasao staru odluku i znam sve jako dobro, mislim da je ova nova odluka zaista loša", kaže Husnić.

Odluka da se razvlasti Gradsko vijeće i ovlastili gradonačelnik u odlučivanju o sudbine javnih preduzeća po njegovim riječima je kompromis SDA i HDZ-a.

"Ona jeste po zakonu, ali s obzirom na to gdje živimo postoji uvijek mogućnost da paritet ne bude zadovoljavajući iz toga razloga sam ja bio protiv. Praktično gradonačelnik sa šefovima službi može završiti čitav proces imenovanja svih javnim preduzeća u vlasništvu Grada Mostara tako da Gradsko vijeće neće imati mogućnost ni da reaguje", ističe Husnić.

Pojašnjava kako je prvo jedan prijedlog napravio gradonačelnik Mario Kordić a drugi predsjedavajući Gradskog vijeća Salem Marić, pa su ih povukli jer su napravili sastanak i našli kompromis.

Tako će sada u Mostaru šef odjela slati najbolje kandidate po rang listi gradonačelniku, ali kako kaže samo je pitanje vremena kad će se sve vratiti kao bumerang i početi s pitanjima koji su čiji šefovi odjela.

"Mislim da se trebala stara odluka doraditi, ali vidim da se vraćamo u starinsku čahuru vladavine HDZ-a", zaključio je mostarski vijećnik iz SDA.

Izgovor je efikasnost

Predsjednik gradskog odbora SDA i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić je tada objasnio kako je ova odluka jako važna da bi javna preduzeća u Mostaru što prije krenula naprijed i bila mnogo efikasnija na dobrobit svih.

"Samim formiranjem Gradskog vijeća Grada Mostara koje nije funkcionisalo osam godina pri izradi plana rada konstatirano da je ovo jedna od hitnih odluka koja se treba donijeti da bi se javna preduzeća u Mostaru probudila i počela raditi svoj posao", kazao je Marić.

Istaknuo je da mostarska javna preduzećima nemaju uspostavljene Nadzorne odbore ni održane Skupštine javnih preduzeća od prestanka rada Gradskog vijeća tako da je svim Upravama davno istekao mandat, što treba hitno rješavati, a nova odluka to omogućava.

"Na radnim sastancima smo postili zajednički dogovor i shvatili da je puno bolje da se ide u odluku nego izmjenu odluke, jer sama izmjena odluke bi imala 9 članova zamijenjenih koji bi bili vjerojatno i vijećnicima nejasni u samom tumačenju, a na ovaj način imamo isto ono što bi trebali imati u izmjeni odluke koju sam ja bio pripremio i predložio", objasnio je Marić.

Naglasio je kako će dok je on na čelu Gradskog vijeća Mostara uvijek ići u kompromise i dogovore na dobrobit građana Mostara, a ovu odluku smatra upravo takvom.

"Po starom prijedlogu je nakon završene konkursne procedure gradonačelnik dostavljao Gradskom vijeću prijedlog za imenovanje uprave u javnim preduzećima, a sad je gradonačelnik taj koji daje konačnu suglasnost na imenovanje, ali na prijedlog Odjela za privredu i komunalne poslove. To je isto kao što u Vladi FBiH resorni ministar predlaže za direktora a vlada donosi odluke", pojasnio je Marić.

Ističe da je odluka urađena u skladu sa zakonom i ako budu izabrani dobri menadžmenti javnih preduzeća koji će radili dobro u interesu građana i grada Mostara, niko neće pitati ko ga je imenovao, nego će biti svima važno da su ulice čiste, da vodovod radi kako treba i da funkcioniše aerodrom kao i svako javno preduzeće u Mostaru.