Dugogodišnji problem
1

Gradonačelnik Mostara najavio sanaciju deponije Uborak, stigla okolinska dozvola

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon niza peripetija Grad Mostar uskoro kreće sa sanacijom deponije Uborak za koju je dobio okolinsku dozvolu Federalnog ministarstva okoliša i turizma kao posljednji dokument za aktivnosti kojima je konačni cilj zatvaranje deponije, na što se čeka godinama.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić tvrdi da sanacijski radovi kreću uskoro i da će se konačno priči oko deponije Uborak zauvijek završiti.

Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Podsjetio je da se zadnje dvije godine stvorio dojam kako Grad Mostar i građani nisu na istoj strani, ali da zapravo jesu jer je interes svima da se taj gorući problem riješi što prije.

"Interes grada Mostara i svih građana Mostara, kao i ljudi koji žive blizu tog lokaliteta je da se taj deponija sanira i da se u razumnom roku koji je potreban za sanaciju i zatvori. Tako da bih ovim putem htio pozvati ljude, odnosno smiriti strasti koje su se pojavile", rekao je Kordić.

Ističe da Grad Mostar ide u sanaciju lokaliteta Buđevci – Uborak i da je plan prilagodbe jasan i realan, a to je pet godina jer je vrlo zahtjevna priča.

"Važno je znati da nakon pet godina idemo u zatvaranje tog lokaliteta. On kao takav ako bi ostao u ovakvom stanju, predstavlja jednu veliku ekološku bombu", ističe mostarski gradonačelnik. Prema tome, tvrdi da se radi u interesu svakog stanovnika Mostara, a ponajviše onih koji žive blizu tog lokalitet i da će se priča oko dugogodišnjeg problema konačno zauvijek završiti.