{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradonačelnik Komšić primio delegaciju Danske

F
23.8.2013. u 19:22
0
5
Gradonačelnik Komšić primio delegaciju Danske
0
Gradonačelnik Komšić primio delegaciju Danske
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić s predsjedavajućim Gradskog vijeća, Sabahudinom Delalićem i zamjenikom gradonačelnika Rankom Čovićem upriličio je danas prijem za višečlanu delegaciju iz Danske s gradonačelnikom Vejle Arneom Sigtenbjerggaardom na čelu.
Komšić je ukratko upoznao goste o sadašnjem položaju Grada Sarajeva i njegovim nadležnostima.

"Pozicija Grada danas je neobična i čudna. Grad Sarajevo je danas institucija koja se nalazi izvan uobičajenih hijerarhijskih državnih institucija. Konstituisani smo odlukom Kantona Sarajevo, a općine koje nas čine formalno-pravno nisu podređene Gradu. Isto tako Kanton koji nas je formirao i koji nas finansira, nije nam nadređen", pojasnio je Komšić.

Dodao je da Sarajevo zaslužuje i mora imati i zakon o glavnom gradu države i zakon o glavnom gradu FBiH.

"Donošenjem ova dva zakona bila bi ojačana pozicija Sarajeva kao političkog, administrativnog, kulturno-sportskog, ekonomskog, obrazovnog i znanstvenog centra u FBiH i državi BiH", kazao je Komšić.

Sigtenbjerggaardom se zahvalio na srdačnom prijemu te u cilju boljeg upoznavanja danske historije naglasio da je Danska do nedavno bila podijeljena na 13 okruga i na 270 općinu

"Od 1. januara 2007. godine u Danskoj je provedena reforma administrativne podjele zemlje, u kojoj su nekadašnji okruzi zamijenjeni s pet novih regija, a broj općina smanjen je na 98", istakao je Sigtenbjerggaardom te dodao da Vejle ima suradnju s jako puno zemalja.

BiH, Makedonija i Srbija su tri balkanske zemlje s kojima ovaj danski grad već duže vrijeme surađuje, posebno u oblasti kulture.

Sigtenbjerggaardom je predstavio projekt privredno-kulturne suradnje Balkana i Danske, pod nazivom "Program most".

"Cilj ovog programa je razvoj zajedničke regionalne platforme i suradnje s fokusom na razvoj mnogobrojnih srednjih i malih preduzeća u prehrambenoj industriji. Stvaranjem ovakve platforme u čijim bi okvirima pojedina preduzeća iz Danske i sa Balkana uspostavljala međusobne kontakte, jačala bi suradnja, zajednički resursi i razvoj poslovnosti", kazao je Sigtenbjerggaardom.

Komšić je dodao da je Danska iskren i dokazan prijatelj Sarajeva i BiH tako da će i ovaj vid suradnje Sarajeva i Vejle umnogome poboljšati ekonomsko stanje BiH.

Na kraju sastanka, upućen je i poziv gradonačelniku Sarajeva da sa svojim saradnicima u što skorije vrijeme službeno posjete Općinu Vejle, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: