{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradonačelnik Komšić primio delegaciju Danske

F
23.8.2013. u 19:22
0
5
Gradonačelnik Komšić primio delegaciju Danske
0
Gradonačelnik Komšić primio delegaciju Danske
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić s predsjedavajućim Gradskog vijeća, Sabahudinom Delalićem i zamjenikom gradonačelnika Rankom Čovićem upriličio je danas prijem za višečlanu delegaciju iz Danske s gradonačelnikom Vejle Arneom Sigtenbjerggaardom na čelu.
Komšić je ukratko upoznao goste o sadašnjem položaju Grada Sarajeva i njegovim nadležnostima.

"Pozicija Grada danas je neobična i čudna. Grad Sarajevo je danas institucija koja se nalazi izvan uobičajenih hijerarhijskih državnih institucija. Konstituisani smo odlukom Kantona Sarajevo, a općine koje nas čine formalno-pravno nisu podređene Gradu. Isto tako Kanton koji nas je formirao i koji nas finansira, nije nam nadređen", pojasnio je Komšić.

Dodao je da Sarajevo zaslužuje i mora imati i zakon o glavnom gradu države i zakon o glavnom gradu FBiH.

"Donošenjem ova dva zakona bila bi ojačana pozicija Sarajeva kao političkog, administrativnog, kulturno-sportskog, ekonomskog, obrazovnog i znanstvenog centra u FBiH i državi BiH", kazao je Komšić.

Sigtenbjerggaardom se zahvalio na srdačnom prijemu te u cilju boljeg upoznavanja danske historije naglasio da je Danska do nedavno bila podijeljena na 13 okruga i na 270 općinu

"Od 1. januara 2007. godine u Danskoj je provedena reforma administrativne podjele zemlje, u kojoj su nekadašnji okruzi zamijenjeni s pet novih regija, a broj općina smanjen je na 98", istakao je Sigtenbjerggaardom te dodao da Vejle ima suradnju s jako puno zemalja.

BiH, Makedonija i Srbija su tri balkanske zemlje s kojima ovaj danski grad već duže vrijeme surađuje, posebno u oblasti kulture.

Sigtenbjerggaardom je predstavio projekt privredno-kulturne suradnje Balkana i Danske, pod nazivom "Program most".

"Cilj ovog programa je razvoj zajedničke regionalne platforme i suradnje s fokusom na razvoj mnogobrojnih srednjih i malih preduzeća u prehrambenoj industriji. Stvaranjem ovakve platforme u čijim bi okvirima pojedina preduzeća iz Danske i sa Balkana uspostavljala međusobne kontakte, jačala bi suradnja, zajednički resursi i razvoj poslovnosti", kazao je Sigtenbjerggaardom.

Komšić je dodao da je Danska iskren i dokazan prijatelj Sarajeva i BiH tako da će i ovaj vid suradnje Sarajeva i Vejle umnogome poboljšati ekonomsko stanje BiH.

Na kraju sastanka, upućen je i poziv gradonačelniku Sarajeva da sa svojim saradnicima u što skorije vrijeme službeno posjete Općinu Vejle, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: