Migrantska kriza
39

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić: Dolazimo na proteste u Sarajevo

SRNA
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća donesena odluka da zbog migrantske krize u ovom gradu 26. jula budu održani protesti u Sarajevu.

"Dolazimo iduće sedmice na proteste u Sarajevo", rekao je Fazlić Srni.

Prema njegovim riječima, na protestima će biti ponovljeni zahtjevi vlasti i građana Bihaća da Ministarstvo sigurnosti BiH radi svoj posao u skladu sa Zakonom o azilu.

"Zatražit ćemo od Ministarstva sigurnosti da vode računa o migrantima, da ih smjeste u neki centar i da se zaustavi dolazak novih migranata", dodao je Fazlić.

On je naveo da je danas više od 150 ilegalnih migranata koji su boravili u napuštenom objektu Doma penzionera u Bihaću izmješteno u Đački dom, koji je određen za privremeni prihvatni centar.

"Ne znam tačan broj izmještenih migranata, to zna policija koja je asistirala u njihovom izmještanju", rekao je Fazlić.

Ranije je najavljeno da će na proteste u Sarajevo doći predstavnici lokalne vlasti i stanovnika.

Prema ranijim najavama, migrantske porodice, a prije svega žene i djeca trebalo bi da budu smješteni u hotel "Sedra" u opštini Cazin.

Općina Bosanski Petrovac odbacila je namjeru premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Roščića da u ovoj opštini, na lokaciji Medeno Polje, bude uređeno prihvatilište za smještaj migranata.