Protiv fašizma
210

Gradonačelnica u Hrvatskoj odbila dati novac za Bleiburg, a obrazloženje je postalo viralno

Klix.ba
Gradonačelnica Supetra u Hrvatskoj Ivana Marković odbila je dati donaciju Udruženju Počasni Bleiburški vod, a obrazloženje koje je navela u svom odgovoru je ovih dana postalo viralni hit.

Iako je spomenuto udruženje molbu za donaciju uputilo krajem prošle godine, kada je i gradonačelnica Marković odgovorila, tek sada je njen odgovor procurio u javnost.

A čini se da je došao u pravom trenutku zbog aktuelne priče o Bleiburgu i zabrane Crkve u Austriji da se na komemoraciji u Bleiburgu održi misa.

"Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Brača nastradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a 8 bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka", obrazložila je gradonačelnica svoju odluku.

Počasni Bleiburški vod je tražio donaciju za svoje projekte, ali je odgovor gradonačelnice bio više nego jasan i simboličan.

Podsjetimo, svake godine u Bleiburgu se održava komemoracija stradalim pripadnicima vojnih formacija NDH i drugim poraženim vojnim formacijama u Drugom svjetskom ratu. Ipak, gotovo redovno se na tom skupu ističu nacistički i fašistički simoboli, što izazva buru reakcija i negodovanja.