BiH
166

Građevinska firma iz Konjica vrši nelegalnu eksploataciju šljunka u ribolovnom području

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Firma PBP d.o.o. sa velikim građevinskim mašinama ušla je u ribolovno područje u Konjicu na lokaciji plaže kod mosta Orašje - Donje polje i vrši eksploatacija šljunka bez ispravnih pravosnažnih dokumenata, što sam postupak čini nelegalnim, navode iz Udruženja građana "Organizacija sportskih ribolovaca" Konjic.

Prema njihovim riječima, firma PBP d.o.o je 28. aprila 2016. godine teškim građevinskim mašinama ušla na pomenutu lokaciju i vršila eksploataciju šljunka sa plaže i odvoz u krug firme.

"O ovom slučaju smo obavijestili Federalnu vodnu inspekciju koja prema našim saznanjima zbog nedostatka inspektora do danas nije izašla na teren. Također smo o ovom slučaju obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, Policijsku stanicu Konjic, Kantonalno tužilaštvo Mostar, koji su utvrdili da vodni akt koji posjeduje firma PBP d.o.o. Konjic nije pravosnažan, ali očito nisu poduzeli sve zakonom propisane radnje da spriječe daljnju nelegalnu eksploataciju šljunka i da sankcionišu počinioce ovod djela. Isti slučaj ponovio se i danas, gdje je u ranim jutarnjim satima ista firma sa građevinskim mašinama ušla na istu lokaciju i počela ponovnu nelegalnu eksploataciju šljunka iz rijeke Neretve koju i sada vrše", navode za Klix.ba iz Udruženja građana "Organizacija sportskih ribolovaca".

Dodaju da su ponovo obavijestili navedene organe vlasti, kao i Državnu agenciju za istragu i zaštitu. Prema njihovim saznanjima MUP HNK i Kantonalno tužilaštvo Mostar koordinirano rade na ovom slučaju, ali ono što zabrinjava jeste da niko od navedenih nije zaustavio nelegalnu eksploataciju koja se i dalje vrši na očigled cijele javnosti u centru Konjica.

"Na nama ostaje da vidimo hoće li Tužilaštvo u skladu sa svojim ovlastima i zakonskim obavezama poduzeti korake da se zaustavi očitu krađu prirodnog dobra i spriječi enormono bogaćenje pojedinaca kojim se ne nazire kraj. Napominjemo da je pomenuta firma PBP d.o.o. Konjic u proteklim godinama više puta kažnjavanja po istom osnovu, a trenutno rade na osnovu Vodne saglasnosti koja nije pravosnažna. Ovim putem apelujemo i na više institucije kojim smo se više puta obraćali u posljednjih nekoliko godina o istom slučaju, kao i na javnost u našoj državi da nam pomognu u zaštiti naših prirodnih dobara", dodaju iz Udruženja.

U narednim danima će objaviti kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na Agenciju za područje jadranskog sliva, Općine Konjic, firme PBP d.o.o. Konjic, kao i ostalih institucija koje su obaviještene i upoznate o nelegalnoj eksploataciji šljunka iz rijeke Neretve.

Javnost će također biti upoznata o načinu izdavanja vodnih akata, kao i o Javnim konkursima Općine Konjic i na koji način se isti raspisuju za čišćenje i uklanjanje materijala iz korita rijeke Neretve, odnosno sve u vezi nelegalne eksploatacije šljunka na području Općine.