Osnivačka Skupština
72

Građanski savez KS uoči izbora poručuje da BiH ne može opstati na formuli podjela

Dž. L.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Rukovodstvo Građanskog saveza večeras je u Sarajevu upriličilo osnivačku Skupštinu Kantonalnog odbora Građanskog saveza za Kanton Sarajevo na kojoj je poručeno da BiH ne može opstati bez građanske opcije te da trenutne politike uništavaju ovu državu i njene građane.

Na skupu se obratilo nekoliko predstavnika Građanskog saveza i gostiju, između ostalih i potpredsjednik Skupštine grada Sarajeva Miro Lazović. Večerašnjoj Skupštini je prisustvovati i Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske partije (LDP) i počasni građanin Sarajeva, ali je spriječen zbog privatnih obaveza.

"Naša država je ovih 25 godina taoc loših ustavnih rješenja Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je neprirodno podijelio našu državu. Ta podjela uspostavljena je u tradiciji bosanskohercegovačnog načina života. Formula podjele na tri naroda, dva entiteta i Distrikt Brčko pokazala se neefikasnom i na toj formuli BiH jednostavno ne može egzistirati. Potpuno smo svjesni da su etničke podjele ugrađene sada u naš ustav i građanska opcija je marginalizirana. Nalazi se na rubovima političkih zbivanja. Ovo što se sada dešava na političkoj sceni je mrcvarenje i države i građana. BiH ne može opstati bez građanske opcije", kazao je Lazović.

Građanskom savezu pridružile su se tri političke partije, Demokratska fronta, GS i Socijaldemokrati iz Tuzle. Kandidati ove partije naći će se na ovogodišnjim Lokalnim izborima sa svojim kandidatima za načelnike i vijećnike u općinskim vijećima, a cilj im je ostvariti što bolji rezultat kako bi nastavili s provođenjem svojih ciljeva.

"Nema drugog puta osim ujedinjavanja građanskih opcija. Imamo i snagu, iskustvo, i mladost i energiju da to možemo uraditi. Ukoliko to uradimo na adekvatan način, uvjeren sam da će građani to prepoznati kao put kojim treba krenuti BiH", poručio je Lazović.