Ko će dati premijera?
28

Građanske stranke nastavljaju pregovore, stavovi DF-a nešto drugačiji od NS-a i SDP-a

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Pregovori o programskim principima građanskih stranaka uoči formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo bit će nastavljeni danas u Sarajevu, a predstavnici tih stranaka tvrde da još uvijek nije razgovarano o potencijalnoj raspodjeli resora.

Stavovi Demokratske fronte, kako nezvanično saznajemo, djelimično odudaraju od stavova ostalih građanskih stranaka koje učestvuju u pregovorima, budući da ne žele učestvovati u radu Vlade KS ukoliko Narod i pravda bude dio skupštinske većine. Ipak, kako saznajemo, ne bi imali problema da u tom slučaju podrže imenovanje vlade.

Stranka Narod i pravda je, nakon Stranke demokratske akcije, osvojila najviše mandata u Skupštini Kantona Sarajevo, zbog čega ni u jednoj drugoj građanskoj stranci, prema dosadašnjim unutarstranačkim projekcijama, ne bi imali problema da s njima uspostave koalicioni dogovor. Drugim riječima, slična atmosfera, kada je riječ o koaliciji s NiP-om, vlada i u NS-u i u SDP-u.

Najviše mandata u Skupštini Kantona Sarajevo, među strankama građanske provenijencije, osvojila je Naša stranka, koja će imati pet zastupnika, dok će Socijaldemokratska partija BiH imati četiri, a Demokratska fronta tri zastupnika.

U NS-u ističu da unutar te stranke nije raspravljano o potencijalnim kandidatima za premijersku funkciju, mada u DF-u insistiraju da novi premijer Kantona Sarajevo bude iz NS-a.

U NS-u nisu htjeli komentarisati navdene tvrdnje, napominjući da one nisu dio dogovora o programskim principima građanskih stranaka.