Ejup Ganić na sesiji Kruga 99
0

"Građanska sigurnost u BiH je veoma ugrožena"

FENA
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
Građanska sigurnost u Bosni i Hercegovini je veoma ugrožena i to je jedan od razloga zašto se izbjeglice nisu vratile, izjavio je danas novinarima bivši član Predsjedništva BiH akademik Ejup Ganić, koji je gostovao kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektulaca Krug 99 u Sarajevu, čija je tema bila "Građanska sigurnost i regionalna stabilnost".

Dejtonski aranžman države ugrozio je građanske slobode jer nije osigurao mehanizme da se ljudi osjećaju sigurnim, smatra Ganić, navodeći kako tamo gdje nije bilo etnički izbalansirane policije nije ni bilo povratka.

Stanje u BiH je uvjetovano i odnosima u regiji, jer regionalna stabilnost utječe na građanske slobode u BiH. U tom kontektsu Ganić je ocijenio da BiH sa Srbijom ima samo formalne ali ne i suštinske diplomatske odnose, tako da je regionalna stabilnost ugrožena od tog bh. susjeda.

S druge strane, taj problem se nastoji riješiti ulaskom u NATO i približavanjem Evropskoj uniji.

"Međutim, to će potrajati", upozorio je Ganić.

Kazao je kako "moramo biti aktivniji na međunarodnoj sceni i objasniti da je naša sigurnost ugrožena okruženjem".

"Moramo unutra promijeniti mehanizne da reintegriramo državu, jer zbog građanske nesigurnosti nema povratka izbjeglica. Istočna Bosna je prazna, Posavina je prazna, jer tamo vas često dočeka neko ko vas je protjerao. Nemamo etnički izbalansirano policiju, i to je dalo svoje rezultate", rekao je Ganić. Naveo je pritom kao suprotan primjer Distrikt Brčko, gdje se vratilo više od 20.000 Bošnjaka i Hrvata jer je tamo bila etnički izbalansirana policija.

Upitan zašto u Sarajevu nije bilo povratka, Ganić je rekao da je tu problem bila trgovina.

Kazao je kako se protivio odluci visokog predstavnika da se društveni stanovi mogu prodati, jer je tada jedan stan u Sarajevu koštao kao jedan stan u Beogradu i jedan u Banjoj Luci zajedno, "te nas je ekonomska logika ostavila bez mnogih bivših građana Sarajeva".

Također je podsjetio da je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma Radovan Karadžić protjerao oko 100.000 Srba s područja Sarajeva jer nije želio da ostanu na teritoriji koju on ne kontrolira i sudbina je te ljude otjerala daleko od BiH.