BiH
9

Građanima Olova najpotrebnija voda

Piše: E.S.H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Olovu se situacija stabilizira, voda se povukla, a građani i volonteri čiste grad. Sekretar Crvenog križa Olovo Ferid Hadžiabdić je za Klix.ba rekao da pomoć pristiže u kamionima koja se istovara i dalje raspoređuje u mjesne zajednica kako bi se podijelila krajnjim korisnicima.

"Imamo hrane dovoljno, a inače imamo problema sa vodom. Trenutne količine koje imamo bit će dovoljne za nekoliko dana, ali kad dođe voda, bit će mutna, tako da će vode najviše trebati. U zgradama i kućama koje su bile u potpunosti poplavljene će trebati sanitetska inspekcija da se sve očisti i dezinficira", rekao je Hadžiabdić.

Civilna zaštita, Crveni krst i Centar za socijalni rad zajedno rade na organizaciji i pomoći stanovništvu. Hadžiabdić nam je potvrdio da u ovom gradu nisu registrirane krađe i da su organizirali obezbjeđenje u centralnom magacinu gdje pristiže humanitarna pomoć za ugroženo stanovništvo.

Dodao je da je pokrenuto oko 75 klizišta, ali da se vrijeme stabilizirala i da se nadaju da neće biti pogoršanja i većih šteta.

Najveći broj stanovništva je evakuisan iz naselja Rečica gdje je klizište uništilo 12 kuća. Iz Olova je evakuisano oko 80 stanara iz nižih spratova na više kod komšija dok se stanovi ne očiste od prljavštine i mulja koje su ostavile poplave.