{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Građanima nije obezbijeđena jednakost pred zakonima"

S
8.5.2012. u 17:00
0
1
"Građanima nije obezbijeđena jednakost pred zakonima"
0
"Građanima nije obezbijeđena jednakost pred zakonima"
Milorad Novković
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milorad Novković danas je u Sarajevu kao najveći problem u provođenju Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina naveo neravnopravnost građana pred zakonom.
"Najveći problem je to što nismo obezbijedili jednakost građana pred zakonom i što im pred različitim sudovima sudimo po različitim zakonima", rekao je Novković na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ističući da je ovaj problem jasno istaknut i u strukturisanom dijalogu sa EU.

Prema njegovim riječima, Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Strategije, usvojene 2008. godine, konstatovalo je da je od devet ciljeva Strategije u potpunosti ostvaren samo jedan, a to je formiranje za potrebe tužilaštava i sudova centralizovane baze podataka o ratnim zločinima.

"Ostali ciljevi samo su djelimično ostvareni", dodao je Novković, koji je posebno upozorio na predugo trajanje istraga o ratnim zločinima.

Govoreći o zadacima u vezi sa provođenjem Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Novković je rekao da ni parlament BiH te entitetska ministarstva pravde i finansija nisu ispunili svoj dio zadataka, dok je policijske agencije na svim nivoima pohvalio za učešće u procesuiranju ratnih zločina.

On je najavio da će Nadzorno tijelo zbog uočenih problema predložiti izmjene i dopune Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i prenošenje predmeta na entitetske sudove kako bi se obezbijedilo njihovo efikasnije procesuiranje.

Ističući da je provođenje Strategije prioritet BiH, predsjednik VSTS ocijenio je da je moguće njeno provođenje u propisanim rokovima.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma primila je k znanju materijale pravosudnih institucija BiH u vezi s realizacijom poslaničke inicijative Aleksandre Pandurević za analizu provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: