BiH
0

"Građanima nije obezbijeđena jednakost pred zakonima"

SRNA
Milorad Novković
Milorad Novković
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milorad Novković danas je u Sarajevu kao najveći problem u provođenju Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina naveo neravnopravnost građana pred zakonom.

"Najveći problem je to što nismo obezbijedili jednakost građana pred zakonom i što im pred različitim sudovima sudimo po različitim zakonima", rekao je Novković na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ističući da je ovaj problem jasno istaknut i u strukturisanom dijalogu sa EU.

Prema njegovim riječima, Nadzorno tijelo za praćenje provođenja Strategije, usvojene 2008. godine, konstatovalo je da je od devet ciljeva Strategije u potpunosti ostvaren samo jedan, a to je formiranje za potrebe tužilaštava i sudova centralizovane baze podataka o ratnim zločinima.

"Ostali ciljevi samo su djelimično ostvareni",  dodao je Novković, koji je posebno upozorio na predugo trajanje istraga o ratnim zločinima. 

Govoreći o zadacima u vezi sa provođenjem Strategije za rad na predmetima ratnih zločina,  Novković je rekao da ni parlament BiH te entitetska ministarstva pravde i finansija nisu ispunili svoj dio zadataka, dok je policijske agencije na svim nivoima pohvalio za učešće u procesuiranju ratnih zločina. 

    On je najavio da će Nadzorno tijelo zbog uočenih problema predložiti izmjene i dopune Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i prenošenje predmeta na entitetske sudove kako bi se obezbijedilo njihovo efikasnije procesuiranje.

    Ističući da je provođenje Strategije prioritet BiH, predsjednik VSTS ocijenio je da je moguće njeno provođenje u propisanim rokovima.
    Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma primila je k znanju materijale pravosudnih institucija BiH u vezi s realizacijom poslaničke inicijative Aleksandre Pandurević za analizu provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.