Predstavljena mapa
11

Građanima Kantona Sarajevo dostupno 115 prava i usluge iz oblasti socijalne zaštite

A. D.
Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo prezentovalo je danas "Mapu prava i usluga" u kojoj je detaljno predstavljeno svih 115 prava i usluga koje Ministarstvo servisira građanima.

Suština projekta je uspostava transparentnog sistema socijalne zaštite kojem korisnici vjeruju i koji je svima dosupan. Ovo je na današnjoj prezentaciji, projekta pred oko 200 prisutnih u Multimedijalnom centru Kovači poručio resorni ministar Malik Garibija.

Mapa prava i usluga dostupna je na stranici mapapravaiusluga.ba, a publikacije, letke i plakate kojim se prava i usluge pojašnjavaju će biti dostupne i u svim službama socijalne zaštite, biroima za zapošljavanje, općinama i ustanovama socijalnog rada. Najavljeno je i da će u narednom periodu pokušati doći do svakog domaćinstva, kako bi građani bili potpuno informisani o svojim pravima.

"Dobar sistem socijalne zaštite je sistem kom ljudi vjeruju, koji je transparentan i svima dostupan. Svaki naš građanin mora biti u mogućnosti što lakše ostvariti svoja prava, bez ikakve potrebe za privilegovanim pristupom ili poznanstvom", poručio je Garibija.

Građani Kantona Sarajevo će, zahvaljujući Mapi prava i usluga, znati tačno koja su to njihova prava u oblasti socijalne zaštite i kakve usluge mogu dobiti, kome se obratiti, kakvi preduslovi za ostvarenje prava, čime se to pravo propisuje, kako izgleda proces ostvarivanja prava, koliko novca mogu očekivati i kako se vrši isplata, koliko novca se na određeno pravo troši ukupno, koja dokumentacija im je potrebna i sl. Također, obrađen je veliki broj usluga ustanova socijalne zaštite, kao i usluga stručnog socijalnog rada.

Ukupno 115 identificiranih različitih prava i usluga, klasifikovane su u sedam kategorija i to: Rad i zapošljavanje, Socijalna zaštita; Zaštita civilnih žrtava rata; Raseljena lica, povratak i repatrijacija; Zaštita porodice s djecom; Ustanove socijalne zaštite; Stručni socijalni rad. Navedeno je da ovaj spisak nije konačan, a Mapa prava i usluga je upravo jedan od alata kojim će se pomoći transformacija postojećih prava i usluga, kao i uvođenje novih usluga u naš sistem.

"Nepostojanje adekvatnih povjerljivih statističkih podataka o alokaciji resursa države, kao i neplasiranje postojećih podataka u javnost stvara velike prepreke za ekonomski i socijalni razvoj naše zemlje. Želja nam je da ovaj alat i resurs služi, ne samo građanima, nego i kreatorima politika, medijima i nevladinim organizacijama kako bismo zajedno unaprijedili naše usluge, pojednostavili procedure, pomogli bolje razumijevanje procesa, unaprijedili i povećali efikasnosti postojećih socijalnih programa te razvoj novih usluga", pojasnio je Garibija.

Istaknuto je i da je Kanton Sarajevo u ovom momentu daleko od cilja da socijalnim pravima i uslugama garantuje svima u potrebi jednakost i solidarnost do zadovoljavajućeg nivoa, ali da je na tom putu važan svaki korak. Garibija ističe da su građani toga svjesni i da ne traže nemoguće, samo fer i transparentnu raspodjelu postojećih resursa, odnosno da građani žele državu koja će stati iza njih koliko može i sigurnost da će država, u svom ograničenom kapacitetu, sigurno isporučiti sve ono na što se obaveže.

--