Jednoglasno usvojeno
117

Građani Zenice neće plaćati paušal za grijanje od aprila 2018. godine

Piše: E. M.
Gradsko vijeće Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gradsko vijeće Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građani Zenice od 15. aprila naredne godine neće plaćati paušal od deset posto za račune daljinskog grijanja, iako su isključeni sa sistema grijanja. To je samo jedna od inicijativa usvojenih na sjednici Gradskog vijeća Zenice.

Predlagač inicijative koja je usvojena na 16. sjednici Gradskog vijeća Zenice je Snaga Centra, a vijećnica Snage Centra Jasna Alibašić je istakla da je prema bilansu uspjeha koji je JP Grijanje dostavilo Gradskom vijeću ostvarena dobit od blizu 1.800.000 KM, od čega su 550.000 KM paušali koje su plaćali građani.

"Smatram da ukidanje paušala neće ugroziti poslovanje ovog preduzeća, jer se gubitak može nadomjestiti iz dobiti. Odluka koja je donesena ranije je na štetu građana, a u korist preduzeća i kao takva je dovela do ugrožavanja životnog standarda građana. Snaga Centra će i dalje podnositi inicijative i podržati odluke koje su od javnog interesa i predstavljaju bitne aspekte društvenog života. Istrajni smo da ispunimo obećanja koja smo predstavili u 'Programu snage za 5'", kazala je Alibašić.

Na sjednici Gradskog vijeća Zenice gradonačelnik Fuad Kasumović zatražio je prolongiranje usvajanja ove inicijative, dodavši da je on to obećao u predizbornoj kampanji te da bi usvajanje ove odluke na 16. sjednici Gradskog vijeća ugrozilo rad JP Grijanje.

Inicijativu Snage Centra podržale su i druge političke stranke u Gradskom vijeću dodavši da se radi o interesu građana kojima je obećano ukidanje paušala za grijanje. Nakon rasprave, vijećnik Snage Centra Adnan Šabani je dopunio prijedlog i predložio da se usvoji prijedlog o ukidanju paušala, ali bi se ova odluka primjenjivala tek od 15. aprila 2018. godine. Vijećnici su jednoglasno usvojili ovaj prijedlog.