Hitno pronaći titulara
7

Građani zahtijevaju da se goraždansko izletište Rorovi zaštiti od vandala

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Članovi Udruženja koje čuva sjećanje na lik i djelo Zaima Imamovića i saboraca osudili su vandalski čin rušenja goraždanskog izletišta Rorovi, koje je simbol otpora Goražda za vrijeme agresije.

Ističu kako se ovakve situacije stalno ponavljaju, a da nadležne inistitucije još uvijek nisu pronašle način da se zaustave ili sankcionišu pojedinci, koji to čine, ili izletište zaštiti kao jedinstven spomenik koji podsjeća na 1336 dana opsade grada.

"Mi smo davno inicirali da se ovo izletište da nekome na upravljanje. Svjesni smo da ovdje nadležnost pripada Federalnom ministarstvu za poljoprivredu i šumarstvo. Nama je tada obećano da će se pokrenuti proceduru da se to preuzme, ali ništa od toga se nije desilo", kaže Selim Imamović, predsjednik udruženja.

On podsjeća da se na izletištu Rorovi pored reprezentativnih primjera ratnih eksponata nalazi i spomen kuća oficira Armije RBiH Zaima Imamovića sa eksponatima, spomenik žrtvama rata, zatim šadrvan i klupe namjenjene za odmor i relaksaciju posjetilaca, te ljuljaške i klackalice za rekreaciju najmlađih posjetilaca izletišta.

"Prije pet godina isto je sve bilo uništeno. Pokrenuli smo inicijativu preko kantonalnog ministarstva obrazovanja da se uredi, i uredilo se. Izletnici su se okupljali i dolazili ne samo vikendom već i ostalim danima. Jedna osoba koju je angažovala gradska uprava da brine o izletištu je privremeno rješenje. Da bi se sačuvalo od vandala kantonalne institucije moraju pronaći način da se upravljanje Rorovima povjeri boračkim udruženjima, Turističkoj zajednici ili JKP 6. mart", ističe Imamović.