{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Građani u FBiH će zahvaljujući nekompetentnim vlastima pekarske proizvode plaćati 10-15 posto skuplje"

F
17.8.2010. u 14:28
0
1
"Građani u FBiH će zahvaljujući nekompetentnim vlastima pekarske proizvode plaćati 10-15 posto skuplje"
0
"Građani u FBiH će zahvaljujući nekompetentnim vlastima pekarske proizvode plaćati 10-15 posto skuplje"
Nestašica pšenice i poskupljenje brašna u BiH, odnosno Federaciji BiH predstavlja još jedan dokaz potpune nesposobnosti aktuelne vlasti da se uhvati ukoštac s globalnim problemom nestašice pšenice, što je izazvalo paniku i lančano poskupljenje brašna, koje će za sobom povući i poskupljenje ostalih životnih namirnica, saopćeno je iz Socijaldemokratske unije BiH.
"U uslovima teške socijalne situacije, građani u FBiH će zahvaljujući nekompetentnim vlastima u Federaciji BiH, posebno premijerom Vlade Federacije Mustafom Mujezinovićem i ministrom trgovine FBiH Desnicom Radivojevićem, pekarske proizvode u Federaciji BiH plaćati od 10 do 15 posto skuplje", navodi se u saopćenju SDUBiH.

Ističe se da nikakva naknadna intervencija Vlade Federacije BiH u smislu kupovine zaliha pšenice u uslovima sadašnjih tržišnih uslova neće usloviti vraćanjem cijene brašna na prijašnje stanje. Kupovina zalihe pšenice se u pravilu vrši početkom godine, "a zbog potpune nezainteresovanosti i nesposobnosti Vlade FBiH, Direkcija robnih rezervi FBiH nije na vrijeme obezbijedila potrebne količine pšenice, a opravdanje je bilo nedostatak sredstava“.

S druge strane, ističu u SDU, najbolja ilustracija da ima sredstava koja su mogla biti utrošena i u nabavku životnih namirnica predstavlja primjer Ministarstva energetike i rudarstva FBiH koji veliki iznos budžetskih sredstava sasvim bespotrebno troši u marketinško oglašavanje.

Također, dodaje se, po saznanju SDUBiH, 25. septembra će biti upriličen sportski susreti koncerna "Elektroprivrede BiH" i rudnika FBiH koji će se održati u Tuzli, koji će se voditi pod sponzorstvom "Eletkroprivrede BiH" i koštat će oko 200.000 KM, što, kako tvrde u SDU, ustvari predstavlja trošenje sredstava u predizoborne svrhe Stranke za BiH.

"Pod plaštom sportskih igara i nagrada planiranih za radnike, prisutnima će se obratiti članovi najužeg rukovodstva Stranke za BiH ministar energetike i rudarstva Vahid Hećo i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić. U Javnom preduzeću 'Elektroprivreda BiH' više i ne mogu sakriti da se iz njihovih prostorija i njihovim sredstvima rukovodi predizbornom kampanjom Stranke za BiH, što predstavlja svojevrsni presedan u političkom životu BiH", navodi se u saopćenju SDU-a.

Stoga, SDUBiH traži da institucije za zaštitu zakonitosti prije svega FMUP i Finansijska policija uđu u JP "Elektroprivreda BiH" i pregledaju finansijsku situaciju u ovom preduzeću i nadležnom tužilaštvu podnesu informaciju.

Ova stranka također, zahtijeva od OHR-a, odnosno visokog predstavnika, da u sklopu svog mandata obustavi ovakve zloupotrebe sredstava poreznih obveznika čime Stranka za BiH iskorištava teško imovinsko stanje radnika i građana i na protupravan način utiče na birače da svoj glas na izborima daju njima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: