SDU
0

"Građani u FBiH će zahvaljujući nekompetentnim vlastima pekarske proizvode plaćati 10-15 posto skuplje"

FENA
Nestašica pšenice i poskupljenje brašna u BiH, odnosno Federaciji BiH predstavlja još jedan dokaz potpune nesposobnosti aktuelne vlasti da se uhvati ukoštac s globalnim problemom nestašice pšenice, što je izazvalo paniku i lančano poskupljenje brašna, koje će za sobom povući i poskupljenje ostalih životnih namirnica, saopćeno je iz Socijaldemokratske unije BiH.

"U uslovima teške socijalne situacije, građani u FBiH će zahvaljujući nekompetentnim vlastima u Federaciji BiH, posebno premijerom Vlade Federacije Mustafom Mujezinovićem i ministrom trgovine FBiH Desnicom Radivojevićem, pekarske proizvode u Federaciji BiH plaćati od 10 do 15 posto skuplje", navodi se u saopćenju SDUBiH.

Ističe se da nikakva naknadna intervencija Vlade Federacije BiH u smislu kupovine zaliha pšenice u uslovima sadašnjih tržišnih uslova neće usloviti vraćanjem cijene brašna na prijašnje stanje. Kupovina zalihe pšenice se u pravilu vrši početkom godine, "a zbog potpune nezainteresovanosti i nesposobnosti Vlade FBiH, Direkcija robnih rezervi FBiH nije na vrijeme obezbijedila potrebne količine pšenice, a opravdanje je bilo nedostatak sredstava“.

S druge strane, ističu u SDU, najbolja ilustracija da ima sredstava koja su mogla biti utrošena i u nabavku životnih namirnica predstavlja primjer Ministarstva energetike i rudarstva FBiH koji veliki iznos budžetskih sredstava sasvim bespotrebno troši u marketinško oglašavanje.

Također, dodaje se, po saznanju SDUBiH, 25. septembra će biti upriličen sportski susreti koncerna "Elektroprivrede BiH" i rudnika FBiH koji će se održati u Tuzli, koji će se voditi pod sponzorstvom "Eletkroprivrede BiH" i koštat će oko 200.000 KM, što, kako tvrde u SDU, ustvari predstavlja trošenje sredstava u predizoborne svrhe Stranke za BiH.

"Pod plaštom sportskih igara i nagrada planiranih za radnike, prisutnima će se obratiti članovi najužeg rukovodstva Stranke za BiH ministar energetike i rudarstva Vahid Hećo i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić. U Javnom preduzeću 'Elektroprivreda BiH' više i ne mogu sakriti da se iz njihovih prostorija i njihovim sredstvima rukovodi predizbornom kampanjom Stranke za BiH, što predstavlja svojevrsni presedan u političkom životu BiH", navodi se u saopćenju SDU-a.

Stoga, SDUBiH traži da institucije za zaštitu zakonitosti prije svega FMUP i Finansijska policija uđu u JP "Elektroprivreda BiH" i pregledaju finansijsku situaciju u ovom preduzeću i nadležnom tužilaštvu podnesu informaciju.

Ova stranka također, zahtijeva od OHR-a, odnosno visokog predstavnika, da u sklopu svog mandata obustavi ovakve zloupotrebe sredstava poreznih obveznika čime Stranka za BiH iskorištava teško imovinsko stanje radnika i građana i na protupravan način utiče na birače da svoj glas na izborima daju njima.