|

Građani traže od vlasti u RS-u da prestanu kršiti ljudska prava i riješe ubistva

Građani traže od vlasti u RS-u da prestanu kršiti ljudska prava i riješe ubistva
0
Piše: M. N.
21.5.2019. u 17:20
23
komentara
0

dijeljenja
Građani traže od vlasti u RS-u da prestanu kršiti ljudska prava i riješe ubistva Foto: Arhiv/Klix.ba
Organizacije civilnog društva i građani RS-a iznijeli su pet zahtjeva vlastima i institucijama Republike Srpske, u kojima se traži prestanak kršenja osnovnih ljudskih prava i rješavanje ubistva Davida Dragičevića, ali i drugih žrtava.
Od nadležnih traže zaustavljanje zakonskih rješenja koja ograničavaju uživanje ljudskih prava i građanskih sloboda i koja nisu u skladu s međunarodnim standardima iz ove oblasti.

"Ne smiju se limitirati i reducirati javni prostori za mirna i spontana okupljanja i sprečavati okupljanja građana koji traže da se otkrije ko je ubio Davida Dragičevića. U najkraćem mogućem roku ovo ubistvo i nerazjašnjenje smrti ostalih naših sugrađana moraju da se riješe, a počinioci ubistava najstrožije kazne", naglašavaju.

Poručuju da se mora prekinuti praksa zastrašivanja, prijetnji, etiketiranja i represije te započne departizacija sistema i usmjeravanje na ostvarenje potreba svih građana, a ne samo jednog dijela građanstva i interesnih grupa koje su bliske vlasti.

"Svaki napad na novinare mora efikasno i profesionalno istražiti policija, kako bi se kroz djelovanje tužilaštava i sudova kaznili počinioci, a javnosti poslala jasna poruka o nedopustivosti nasilja nad medijskim profesionalcima. Moraju se sankcionisati svi koji u javnom prostoru zabranjuju novinarima dostojanstven i siguran rad, koriste govor mržnje i stvaraju atmosferu linča", zaključuju.

Zahtjev su potpisali Banjalučki centar za ljudska prava, Helsinški parlament građana Banja Luka, Transparency International - Bosnia and Herzegovina, UG eTrafika.net, Udruženje BH novinari, BHN Klub novinara Banja Luka, Centar za mlade KVART, Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banja Luka, UG Oštra nula i Centar za životnu sredinu. Zahtjev mogu potpisati i građani putem online aplikacije.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...