Uprkos akcijama čišćenja
47

Građani se žale na zapuštenost pojedinih predjela u centru Sarajeva

M.A.
Uprkos spektakularnim najavama niza akcija čišćenja Sarajeva koje je nedavno pokrenula Vlada KS zajedno s kantonalnim komunalnim preduzećima, u posljednje vrijeme sve se više stanovnika najprije općine Centar Sarajevo, a potom i drugih dijelova glavnog grada BiH, žali na zapuštenost pojedinih predjela.

Naime, u blizini Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije, koja je smještena upravo u općini Centar, nalazi se zelena površina na kojoj je znak na kojem piše da je tu površinu za građane glavnog grada BiH uredila upravo ova općina.

Međutim, tragikomično je da se ovaj znak nalazi na livadi koja nije mjesecima pokošena, a i sam znak nadilazi trava. Također, na istoj lokaciji mogu se vidjeti i parkovske klupe okružene kesama, flašama i drugim smećem.

Mještani su se žalili portalu Klix.ba kako je ova lokacija do sada bila mjesto za igranje velikog broja djece te naglašavaju da su zbog neodržavanja na velikom oprezu kada puštaju djecu vani, jer postoji realna opasnost od prisustva zmija u travi. Oni apeluju na nadležne da što prije pristupe rješavanju ovog problema.

Aldijana Hamza, glasnogovornica KJKP Park, govori kako se u godišnjem programu održavanja ne nalazi ova lokacija i kako nikada nije ni bila u nadležnosti ovog komunalnog preduzeća. No, ona naglašava kako KJKP Park na komercijalnoj osnovi s općinama sklapa ugovore o uređenju manjih zelenih površina koje nisu u planu redovnog održavanja.

"Kanton Sarajevo nam plaća za redovna održavanja, dok s općinama sklapamo ugovore o uređivanju zelenih površina koje nisu u redovnom godišnjem planu. Jedna od tih površina nalazi se u blizini Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije i mi smo još prekjučer počeli košenje 6.000 kvadrata na tom lokalitetu, ali nas je kiša prekinula. Znači, ova lokacija nije obuhaćena planom i nije naš redovni posao, to će biti pokošeno na komercijalnoj osnovi. To će biti sigurno završeno u narednoj sedmici i neće biti ovakvi prizori", navela je Hamza.