Došli iz dvije države
68

Građani se žale na loše uslove u karantinu u Tuzli, ovo pitanje danas je pred Vladom TK

A. K.
Grupa bh. građana koji su iz Njemačke i Francuske stigli u Tuzlu već nekoliko dana boravi u karantinu u Hotelu Tuzla. Prema njihovim tvrdnjama, uslovi u karantinu su loši, a ovo pitanje danas će se naći pred članovima Vlade Tuzlanskog kantona.

Posljednja tri sprata Hotela Tuzla prošle sedmice izabrana su za smještaj bh. državljana koji se vraćaju iz zemalja u kojima je izrazita aktivnost koronavirusa.

Većina onih koji su smješteni u karantin proteklih dana se žalila na neuslovne prostorije u kojima borave, a ovo pitanje je pokrenuo i kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković.

Kako je kazao, potrebno je preispitati i promijeniti odluku o smještaju bh. građana iz Njemačke i Francuske, koji se nalaze u karantinu na posljednja tri sprata Hotela Tuzla.

Rožnjaković je naglasio da se građani kontinuirano žale na loše uslove smještaja u spomenutom hotelu te dodao da se u karantinu nalaze i osobe sa zdravstvenim problemima, kao i osobe koje koriste redovne terapije.

S obzirom na informacije koje je dobio zajedno s fotografijama, istakao je da je potrebno u narednim danima pronaći alternativni smještaj u kojem će bh. građani boraviti bez opasnosti od dodatnog ugrožavanja zdravlja.

"U ovim trenucima zdravlje naših građana nam je prioritet broj jedan. Zbog toga, fotografije i informacije koje sam dobio ovih dana, koje jasno pokazuju da naši građani borave u zapuštenim sobama punim vlage, s plafonima oštećenim zbog prokišnjavanja, zahtijevaju našu odgovornu i brzu reakciju", rekao je Rožnjaković.

Smatra da je potrebno da se građani smjeste u prostor koji će osigurati minimum uslova za život, koji neće dodatno ugrožavati zdravlje, posebno iz razloga što vlaga dodatno negativno utječe na respiratornomi sistem koji koronavirus pogađa nakon infekcije.

"Naglašavam da je potrebno da se karantinski smještaj osigura na spratovima koji su uređeni i renovirani ili da se pronađe drugi smještaj u Tuzli. Također, smatram da je potrebno preispitati i ko je i zbog čega građane naše zemlje smjestio upravo na posljednja tri sprata u ovom hotelu, imajuću u vidu kakvi su uslovi i u kakvom se stanju nalaze sobe", kazao je Rožnjaković.

On je istakao da će na današnjoj sjednici Vlade TK iznijeti ovo pitanje, uvjeren da će ovaj organ pokazati odlučnost da zaštiti zdravlje osoba smještenih u karantinu.