125 godina GRAS-a
0

Građani se vozali u tramvaju s konjskom vučom

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kantonalno javno komunalno preduzeće "Gradski saobraćaj" (KJKP GRAS) danas je obilježilo svoju 125 godinu postojanja. Tim povodom u Sarajevu je organizirana tradicionalna vožnja tramvajem s konjskom vučom koji je krenuo s tramvajske stanice Skenderija.

U koloni vozila bio je i električni tramvaj iz 1895. godine, nazvan ''Vašingtonac'', te novi trodijelni tramvaj tipa ''satra'', kao i ostala vozila koja su obilježila historiju ovog preduzeća.

Ova manifestacija spoj je prošlosti i budućnosti voznog parka GRAS-a, a tramvaj s konjskom vučom kao prvobitno vozilo gradskog prijevoza u Sarajevu, obišao je krug do Higijenskog zavoda i tako se predstavio građanima.

HIstorijat preduzeća

Generalni direktor GRAS-a Hasan Bašić podsjetio je na historijat ovog preduzeća kazavši da postojanje tramvaja počinje od Austro-Ugarske monarhije, a 1885. godine ustanovljen je tramvaj s konjskom vučom kao turistička atrakcija koji je vozio na relaciji Ekonomski fakultet - Marijin Dvor - Željeznička stanica.

"Kočijaš je sa svojim bijelcem punih deset godina prevozio putnike, a 1895. godine uveden je električni tramvaj. Nakon toga tramvajski saobraćaj se razvijao", kazao je Bašić.

Bašić je istaknuo da o ovom vidu javnog prijevoza imaju najmanje žalbi, a jedine žalbe se odnose na saobraćajne nesreće na tramvajskim šinama, jer se čekaju komisije koje moraju završiti uviđaj, ali i potvrda o povredi s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

GRAS danas raspolaže s 90 tramvaja, a svaki dan koristi 52 tramvaja.

Izmjene režima saobraćaja

Marko Lizdek prisjetio se kako su se građani Sarajeva prevozili kada je ulicama Sarajeva saobraćao prvi model električnog tramvaja. Opisao je kako je kondukter sjedio na svom mjestu i naplaćivao karte.

Zbog obilježavanja godišnjice došlo je do privremene izmjene režima saobraćaja u ulicama Obala Kulina bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita, a tramvajski saobraćaj na relaciji Skenderija - Baščaršija - Park zamijenjen je autobusima.