BiH
1.2k

Građani se okupili na Bistriku: Želimo da se Trebevićka žičara ponovo pokrene

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Do kraja 2013. bi trebalo da proradi nova Trebevićka žičara, koja će za sat vremena moći prevesti oko 1.200 putnika", govorilo se nekada. Sada je kraj 2015. godine, a žičara se spominje samo na sjednicama Gradske uprave i među ljudima kojima je zaista stalo da Trebevićka žičara opet proradi.

Dvadesetak građana skupilo se danas u ulici Hrvatin, polaznoj stanici odakle je kretala žičara ka Trebeviću. Govorili su o značaju žičare za građane Sarajeva i želji da se ona opet pokrene. Izrazlili su žaljenje što se stoji u mjestu, mnogo se obećava, a ništa se ne radi.

"Rođen sam blizu žičare, tu sam odrastao, meni fali žičara. Imamo donaciju, samo treba realizirati to sve. Molio bih gospodu da nam objasni što je obećavano, a ništa nije urađeno", rekao je Nedim Ramić koji živi blizu i koji je, kako kaže, gledao kako žičara prolazi. Ramić je podsjetio da je obećano da će žičara biti pokrenuta još 2013. godine, ali da to nije učinjeno.

"Skupili smo se danas ovdje mi koji živimo u ovom dijelu Bistrika. Žičara je prolazila pored moje škole i gledali smo je svaki dan. Mlađe generacije nisu iskusile to da sjednu u žičaru i da odu na Trebević. Ima tu adrenalina i želimo da naša djeca to osjete. Ako nam se dešavalo nešto lijepo, želimo da to dožive i mlađe generacije", dodao je Ramić.

Nedim Mašić, također jedan od građana koji živi na Bistriku je rekao da je najveći problem kuća Ibre Čauševića jer je nelegalno izgrađena.

"On potplaćuje sve redom, a ta kuća nije ni legalizovana. To je jedan od problema, a ima ih još", kazao je Mašić.

Na samom izlazu žičare je napravljen sprat kuće, iako je u ovoj zoni zabranjena gradnja. Građani kažu da je to otežavajuća okolnost za pokretanje projekta revitalizacije Trebevićke žičare.

Sljedeći korak je obraćanje gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću. Građani će tražiti objašnjenje zašto žičara još uvijek nije pokrenuta.

Podsjećamo, na sjednici Skupštine Kantona Saraje održanoj 7. oktobra zastupnik Naše stranke Edin Forto podnio je inicijativu da Kanton Sarajevo preuzme od Grada Sarajevo projekat izgradnje Trebevićke žičare. Za Trebevićku žičaru je izdvojena švicarska donacija od sedam miliona KM, a donirana oprema već četiri godine propada u vojnoj bazi u Rajlovcu.