Skupština KS
56

Građani se obratili zastupnicima: Deponija Smiljevići nas ubija, tražimo pravo na zrak

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predstavnici građana koji žive u blizini sarajevske deponije Smiljevići obratili su se zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo kako bi ih informisali o problemima s kojim se suočavaju.

Obraćanje građana omogućeno je na inicijativu zastupnice SDP-a BiH Segmedine Srne-Bajramović, a koju je podržala većina u Skupštini Kantona Sarajevo.

Predstavnici lokalnog stanovništva kazali su da djeca njihovih komšija obolijevaju od neizlječivih bolesti te da je općepoznato kako deponija može štetno djelovati na ljude.

Kako kažu, najveća šteta nanesena je vodenim tokovima i zraku te ističu da lokalno stanovništvo uopće ne može disati jer smrad tjera na povraćanje.

Od vlasti traže da sprovedu hitnu akciju i rješenje njihovog problema te smjenu i krivičnu odgovornost rukovodstva Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća RAD d.o.o. Sarajevo.

"Tražimo pravo na zrak, vodu i zemlju s koje se hranimo", poručili su zastupnicima.

Podsjećamo, građani naselja Zabrđe okupili su se prošle sedmice kod sarajevske deponije kako bi skrenuli pažnju na problem neugodnog mirisa koji sedmicama dominira u okolnim naseljima.