Poruke Vladi KS
88

Građani Sarajeva protestovali na deponiji Smiljevići: Dosta smrada, ubijate našu djecu

M. N.
Građani Sarajeva koji žive u blizini deponije u Smiljevićima okupili su se kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo (ne)radom Vlade KS na rješenju ovog problema. Transparentima su poručili da ih vlasti truju i da ubijaju njihovu djecu.
Pojedini su izašli sa gas maskama na licu, a dosta njih je držalo poruke za vlasti u kojima ih optužuju.

Podsjetili su kako su s prethodnom vlasti imali niz sastanaka koji nisu donijeli nikakva rješenja i da je njihov život nemoguć zbog smrada koji se širi sa deponije na koju se odlaže različita vrsta otpada.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Čekali smo formiranje nove vlade i organizovali sastanke. Obećali su da će pronaći rješenje. Održali su 26.7. tematsku sjednicu, obišli deponiju i dnojeli zaključak da se deponija sanira i uredi. Jedan od naših zahtjeva bio je da se donese pravilnik o radu deponije u kojem će se definisati na koji način će se odlagati otpad. Ovdje se ne odlaže samo kućni otpad već i životinjski, medicinski, građevinski itd. Životinjski otpad nam pravi dodatne probleme zbog neugodnog mirisa", kazala je građanka Adisa Vejo.

Kazali su kako će im odgovoriti za 15 dana, ali onda su uslijedili godišnji i odgovor još uvijek čekaju.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Obećali s da će uraditi studiju o spaljivanju animalnog otpada, ali nisu ni to. Okupili smo se da izrazimo nezadovoljstvo jer nisu ništa učinili. Nadamo se da će imati sluha i urediti ovu deponiju", rekla je Vejo.

Okupljeni su poručili kako ovo nije problem samo ljudi koji žive u blizini deponije već svih građana Sarajeva jer se smeće iz cijelog Kantona dovozi ovdje.

"Ovo je naš životni prostor koji moramo braniti", poručili su.

Iz KJKP Rad su u okviru pitanja zastupnika Skupštine KS odgovorili kako je potrebno izvršiti eksproprijaciju zemljišta, a kako bi se radovi mogli završiti i prostor potpuno ograditi.