Vodoodbrana
335

Građani Sarajeva potpisuju peticiju: Voda sama neće doći, političarima ona nije prioritet

Piše: Se. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je danas pred zgradom Kantona počelo potpisivanje peticije građana, odnosno protestnog poziva kako bi se prekinulo ćutanje vlasti i kako bi vlasti konačno poduzele hitne mjere na rješavanje problema vodosnabdijevanja grada.

Vodosnabdijevanje u Sarajevu je bilo gore samo tokom opsade grada. Svakodnevne redukcije traju već godinama usljed nedovoljnog ulaganja u održavanje i obnovu vodovodne mreže kao i zaštitu postojećih i obezbjeđivanje novih izvorišta. Pri tome redukcije, kao i nesmetana izgradnja u vodozaštitnim zonama, dovode u pitanje i sam kvalitet vode.

Anes Podić iz udruženja Eko Akcija je rekao kako redukcije nisu poljedica suše, jer su gore suše bile 2000. i 2003. godine, ali Sarajevo je imalo urednu redukciju. Osnovni razlog, ističe on, jeste neulaganje u vodovodnu strukturu.

"Peticiju ćemo dostaviti Skupštini KS u kojoj ima 35 poslanika koji nisu zainteresovani za rješavanje ovog problema. Skupština ima sva ovlaštenja da riješi ovaj problem, može proglasiti vanredno stanje, mobilisati opremu, ljude i sredstva... Ovo je najbogatija lokalna zajednica i da ima političke volje ovaj problem bi davno bio riješen", rekao je Podić.

Dodao je i kako je ulaganje nedovoljno zadnjih 10 godina, a zadnjih pet je drastično smanjeno i apsolutno ništa se ne ulaže u infrastrukturu.

"Molimo građane da dođu i podrže zahtjeve jer voda sama od sebe neće doći", pozvao je sve građane naš sagovornik i dodao kako političkim elitama voda nije prioritet.

Protestnu kampanju organizuju Jedan grad Jedna borba, udruženje Eko Akcija i građanska inicijativa Borba za život.