BiH
1

Građani Sarajeva potpisivali peticiju za uključivanje u procese kreiranja javnih politika

FENA
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) danas je realizirao uličnu akciju podjele Narodnih novina na području devet općina Kantona Sarajevo (KS) te potpisivanje peticije usmjerene Vladi KS-a za pokretanje procedure izmjene pravnog okvira za uključivanje javnosti u procese kreiranja javnih politika.

Građani koji potpišu peticiju zahtijevat će od Vlade Kantona Sarajevo da donese propise koji će pravno regulirati pitanje načina uključivanja javnosti u proces planiranja i pripreme budžeta, zakona i drugih instrumenata javne politike.

Predstavnik Centra za promociju civilnog društva Omir Tufo kazao je da Narodne novine na sažet i jednostavan način prezentiraju šta se u Nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2013. godinu nalazi te da su građani Sarajeva na dobar način prihvatili ovakav način prezentacije.

"Činjenica je da je budžet jako restriktivan, prema mnogim oblastima, kao što su kultura, obrazovanje i sigurnost, gotovo katastrofalan. Naš cilj je bio da pokažemo vlastima da su građani jako zainteresovani za Nacrt budžeta, te da bi ubuduće oni trebali biti uključeni u njegovo formiranje. Ne govorim samo o budžetskim korisnicima, koji su već uključeni u proces kreiranja tog dokumenta, već i o običnim građanima koji su bez ikakvog razloga izostavljeni iz rasprava o budžetu", objasnio je Tufo.

Tufo je dodao da su Narodne novine ranije danas podijeljene ispred zgrade Kantona gdje se održava sjednica te da su poslanici podržali ideju i rado prihvatili primjerak novina.

"Poslanici smatraju da smo mi, kao predstavnici civilnog društva, uradili potez koji su trebali da urade predstavnici izvršne vlasti", dodao je on.

Centar za promociju civilnog društva očekuje da će peticija rezultirati zakonskim rješenjem pravne regulative javnih rasprava do kraja godine te da će budžet za narednu godinu biti proveden na drugačiji način.

Od Vlade KS-a također se traži da ubuduće u procesu planiranja i pripreme kantonalnog budžeta dosljedno primijeni principe budžetiranja usmjerenog na rezultate, te da uvede praksu izrade i publiciranja dokumenta 'Budžet za građane' u kojem će na jednostavan i lako razumljiv način najširoj javnosti predstaviti osnovne elemente budžeta.

Peticiju je također moguće potpisati putem interneta na stranici www.onlinepeticija.com/gradjanskibudzet.