BiH
627

Građani Sarajeva odali počast Josipu Brozu Titu: "Ono su bila dobra vremena"

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Danas 35 godina nakon smrt velikog jugoslavenskog vojskovođe i vladara Josipa Broza Tita njegov lik i djelo još uvijek žive u sjećanjima građanki i građana BiH.

Ispred spomenika Josipa Broza Tita u Kampusu Univerziteta u Sarajevu okupili su se građanke i građani Sarajeva kako bi polaganjem cvijeća odali počast doživotnom predsjedniku Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

"Danas smo se okupili, ali u nedovoljnom broju. Dok je bio živ Nijaz Duraković okupljanje je ličilo na nešto, a ove godine ima nas malo. Pošto sam njegov pionir, on će ostati moj predsjednik dok sam ja živ", kazao je jedan od građana.

Niko s kim smo razgovarali nije mogao porediti život za vrijeme Josipa Broza Tita sa sadašnjim vremenom.

"Ono su bila dobra vremena, a ne ovo. Imala sam šta pojesti i popiti, obišla sam cijelu Jugoslaviju, sada ne mogu do Fojnice otići jer nemam novca da platim autobus", rekla je za Klix.ba Amra iz Sarajeva.

Sa suzama u očima jedan od starijih okupljenih građana prisjetio se dana kada je objavljeno da je umro drug Tito.

"Taj dan sam plakao isto kao što sam plakao za svojim ocem i majkom kada su umrli. Ja ne znam kako je ovu bagru držao zajedno tolike godine. Odmah nakon njegove smrti znali smo da neće nešto biti uredu jer čim se to u torove počelo dijeliti znali smo na šta će to ličiti", kazao je jedan od Sarajlija.

Podsjećamo, danas se navršava 35 godina od smrti Josipa Broza Tita, doživotnog predsjednika bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ). Očekuje se da će veliki broj njegovih poštovalaca, prvenstveno iz Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, danas posjetiti Kuću cvijeća i odati mu počast.