Uskoro u funkciji
1.3k

Građani Sarajeva dobili devet novih minibusa koji su koštali 1,5 miliona KM

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevsko preduzeće GRAS od danas je bogatije za devet potpuno novih minibusa koji će značajno unaprijediti minibuski saobraćaj u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o minibusima čiju nabavku su krajem prošle godine ugovorili rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP BiH Steliana Nedera i tadašnji ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.

Nova vozila su u skladu s okolišnim standardima, odnosno Euro 6 motorima, a bit će iskorištena kako bi se unaprijedio saobraćaj u padinskim dijelovima grada. Minibusi su koštali 1,5 milion KM od čega je UNDP donirao 100.000 KM, a ostalo su sredstva budžeta Vlade KS.

Direktor GRAS-a Jakub Kubur kazao je da su novi minubusi naznaka da se u Kantonu Sarajevo dešavaju pozitivne stvari, te da se otvaraju procesi koji su važni za javni prijevoz putnika u KS.

"Nakon ovoga slijedi rekonstrukcija pruge koju čekamo dugo godina. Slijedi nabavka novih tramvaja i trolejbusa te nekoliko investicionih projekata koji će pomoći da sve u konačnici bude kako treba. S ovog mjesta obećavam da će se ovi procesi nastaviti ko god bude na ovoj poziciji na kojoj sam ja trenutno, te da ćemo na veliko zadovoljstvo naših sugrađana imati ugodan, uredan, brz, siguran i pouzdan javni pijevoz u Kantonu Sarajevo", istakao je Kubur.

Današnjoj primopredaji minibusa prisustvovali su i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić te ministar saobraćaja Adi Kalem. Kako su kazali, ovo je samo jedan od koraka ka poboljšanju javnog gradskog prijevoza u KS.

Premijer Nenadić istakao je kako je Vlada KS velika podrška oporavku i unapređenju GRAS-a.

"Sigruno je da će u narednom periodu biti puno aktivnosti koje se odnose na javne nabavke za unapređenje infrastrukture i prijevoza u KS. U ime Vlade KS mogu reći da slijede i odlučni koraci na unapređenju položaja GRAS-a u sistemu javnih preduzeća u KS. Bit će tu i bolnih rezova i izazova za Vladu, upravu i radnike. Vlada stoji u punom kapacitetu da sve ono što su stečena prava radnika u GRAS-u realizuje na najbolji mogući način koji će sigurno zadovoljiti i radnike i upravu, a koji će omogućiti da GRAS posluje na tržišnim principima u KS", rekao je Nenadić.

Ministar Kalem izrazio je zadovoljstvo što su nakon pet neuspjelih javnih nabavki dočekali da dođu novi minibusi u GRAS.

"Kada je riječ o modernizaciji prijevoza, mi smo već raspisali međunarodni tender za rekonstrukciju pruge Marijin Dvor - Ilidža, raspisali smo javnu nabavku za nabavljanje novih tramvaja, te smo obnovili tender koji se odnosi na Marijin Dvor S krivina, a sve u cilju bolje infrastrukture", istakao je Kalem.

Minibusi bi kroz narednih desetak dana trebali biti registrovani i pušteni u saobraćaj.