BiH
32

Građani protiv poskupljenja parkinga na Dobrinji: Garaža je oronula i prokišnjava

Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Stanovnici sarajevskog naselja Dobrinja 1 bili su neugodno iznenađeni kada ih je jutros na parking garaži kojim upravlja KJKP Rad dočekalo obavještenje u kojem se navodi kako će od 1. aprila cijene parkiranja poskupjeti.

U obavještenju se navodi kako je Vlada KS donijela odluku kojom cijena mjesečnog zakupa garažnog mjesta od 1. aprila iznosi 75 KM (ranije 60 KM) za zatvoreni dio i 50 KM za otvoreni dio.

"Garaža je u užasnom stanju i prokišnjava. Imamo cerade iznad automobila. Smatramo da je ovo poskupljenje sramno", rekao je Semir, jedan od građana koji koristi ovu parking garažu.

Mirza Ramić, portparol KJKP Rad, kazao je za Klix.ba kako ovo preduzeće provodi odluke koje Vlada KS donese, a odluku o poskupljenju donijeli su na prijedlog Ministarstva saobraćaja KS zbog uvođenja nulte zone pored prve i druge.

"Pored toga što će se uvesti horizontalna signalizacija gdje će nulta zona biti označena zelenom, prva crvenom, a druga žutom bojom, predviđeno je i povećanje cijena naplate mjesečnih naljepnica koje se koriste za parkinge uz saobraćajnice. Garažna mjesta na Ciglanama poskupjet će na 95 KM, na Dobrinji i Saraj Polju 75 KM u zatvorenom dijelu, a otvorenom na 50 KM", rekao je Ramić.

Podsjetimo, Vlada KS je 16. februara donijela Odluku o utvrđivanju parking zona i Odluku o cijenama parking karata. Prema ovim odlukama cijene za stanare/fizička lica u ulicama u kojima se naplaćuje parkiranje u prvoj zoni iznosila je 55 KM, a u drugoj zoni 35 KM i sada su povećane za po deset KM su povećane.

Povodom ovoga oglasio se i Općinski odbor Naše stranke u Novom Gradu kazavši kako je odluka o podizanju cijena kontroverzna jer su garaže pune rupa i smeća, rasvjeta je slaba, a troškovi održavanja su ostali isti, pa nema osnove da se povećaju cijene.

"Poskupljenje dolazi samo mjesec dana nakon što je Vlada KS u svojoj odluci o cijeni parkinga izričito naložila da cijena u garažama na Saraj Polju, Dobrinji i Ciglanama mora ostati ista. Zahtijevamo od nadležnih u Radu da se novac od dosadašnjih zakupnina usmjeri za obnovu ovih garaža", rekao je Adi Škaljić, član OO Naše stranke u Novom Gradu.