Ilija Jurišić u Općini Tuzla
0

FOTO / "Građani ove zemlje su mi davali snagu"

FENA
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
U Općini Tuzla pres-konferenciju danas su, u povodu puštanja na slobodu Ilije Jurišića, organizirali predstavnici Fondacije "Istina, pravda, pomirenje".

Uz mnoštvo još nesmirenih emocija i nedostatak odgovarajućih riječi Ilija Jurišić danas se u nešto smirenijem tempu obratio prisutnima i izrazio zahvalnost za podršku. Svoje riječi pretočio je u pisane riječi izrečene u djelu Meše Selimovića.

"Nisam birao ni oca ni majku, ni ime ni prezime, ni narodnost ni partiju. Sve mi je to nametnuto. A meni je srećom to u Tuzli nametnuto i ponosan sam na to. I tako kako jeste neka i ostane do mog posljednjeg dana života. Još jednom svima hvala“, rekao je Ilija Jurišić i dodao da su mu njegovi sugrađani, građani BiH i mediji davali snagu dok je bio u beogradskom zatvoru.

Uz riječi zahvale zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Tuzle te advokatima Ilije Jurišića na građanskoj hrabrosti načelnik Jasmin Imamović je ukazao i na potpuno jedinstvo i građana i Općinskog vijeća.

"Cijela je Tuzla kao i cijela država živjela za ovaj dan", rekao je Imamović i dodao da su oslobađanje Ilije Jurišića građani dočekali kao svoju slobodu.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Osjećaj nesigurnosti i nebrige državnih institucija za građane BiH velikim je dijelom eliminiralo angažiranje ambasadora BiH u Srbiji Boriše Arnauta, rečeno je ovom prilikom. Drugostepeno vijeće je vraćanjem postupka na niži nivo, istaknuo je Boriša Arnaut, na neki način priznalo da Ilija Jurišić nije imao fer i pošteno suđenje u prvostepenom postupku.

"Niko u timu odbrane Ilije Jurišića nema zamjerke na rad peteročlanog sudskog vijeća koje je bilo izuzetno profesionalno bez obzira na to što im je u ruke bačen vruć krompir", rekao je Sinan Alić iz Fondacije Istina Pravda Pomirenje.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Sačuvali su dostojanstvo profesije i pokušavaju spasiti obraz pravosuđa Srbije rekao je Alić ovom prilikom.

Podrška grada, pojedinaca i pritisak na državne institucije, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji, uveliko su pomogli oslobađanju Ilije Jurišića.