Istraživanje Valicona
63

Građani očekuju otvaranje pregovora sa EU, ali ne vide napredak u državi

S. H.
Nedavno provedeno istraživanje javnog mnijenja, kompanije Valicon, pokazuje da građani Bosne i Hercegovine uglavnom smatraju da će evropski zvaničnici, na sjednici zakazanoj 21. i 22. marta, otvoriti pregovore pristupanja BiH Evropskoj Uniji (EU). Ipak, građani su mišljenja da BiH još dugo neće postati punopravna članica EU.

Nakon što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za punopravno članstvo u decembru 2022. godine, u proteklom periodu intenzivnije se govorilo o potencijalnom otvaranju pregovora od strane Evropske komisije za članstvo BiH u Evropsku uniju. Pored toga, iz Brisela su dolazile pozitivne poruke o značajnom napretku koji je ostvarila BiH u posljednjem periodu na svom evropskom putu.

Kao rezultat toga, Evropska komisija (EK) je 12. marta ove godine i formalno preporučila otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. Dodatno, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je nedavno navela da je Bosna i Hercegovina učinila više napretka od kada je dobila status kandidata, nego za više od jedne decenije. Konačnu odluku o tome će donijeti Savjet EU, odnosno lideri država i vlada zemalja članica na samitu koji je zakazan za 21. i 22. mart u Briselu.

S obzirom na važnost najavljenog samita za samu Bosnu i Hercegovinu i njen evropski put, kompanija Valicon je provela istraživanje javnog mnijenja o očekivanjima građana po ovom pitanju, te da li dijele mišljenje Evropske komisije o ostvarenom napretku BiH na putu integracija u EU.

Većina bh građana je mišljenja da će Savjet EU ove sedmice “dati zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora, iako se ostvareni napredak BiH, među bh javnosti, uglavnom ne primijeti.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja pokazuju da 62% građana BiH smatra da će evropski zvaničnici otvoriti pregovore pristupanja BiH u EU. S druge strane, 38% građana je manje optimistično, te su mišljenja da će BiH morati još sačekati na zvanično otvaranje pregovora sa EU. Građani FBiH, u usporedbi sa građanima RS-a, su bliže stavu da će Brisel donijeti odluku o otvaranju pregovora.

Međutim, uprkos pozitivnim signalima iz Brisela i jasno navedenom napretku BiH u ispunjavanju zahtjeva za članstvo u EU, te generalnom napretku, javnost je donekle skeptična po pitanju toga da li je BiH zaista ostvarila navedeni napredak. Tako, skoro dvije trećine (62%) smatra da je razlog takve odluke EU “politička igra” velikih sila, a manje rezultat stvarnog napretka BiH po pitanju ispunjenja EU zahtjeva (18%).

Kao dodatno potkrepljenje tog mišljenja leži u tome da građani navode, da oni lično uglavnom ne primjećuju pomenuti napredak BiH, a kada se posmatra trenutna situacija u državi. Skoro dvije trećine ili 65% navodi da ne primjećuje nikakav napredak (tog stava su značajno bliži građani RS-a u odnosu na FBiH), dok 29% primjećuje tek manji napredak u zadnje dvije godine. Veći napredak BiH je vidljiv za tek 6% bh javnosti.

Ipak, ohrabruje podatak da, vijest o potencijalnom otvaranju pregovora pristupanju BiH Evropskoj uniji, budi određeni optimizam među građanima, gdje skoro trećina (31%) na to gleda pozitivno, sa nadom u bolju budućnost BiH. Za skoro polovinu ili 48%, vijest o potencijalnom otvaranju pregovora pristupanju BiH Evropskoj uniji, nema nikakav uticaj po pitanju budućnosti BiH, dok je petina ili 21% i dalje pesimistična.

Građani BiH većinski za EU, iako su mišljenja, da BiH u bližoj budućnosti neće, postati punopravna članica EU

Ukoliko bi se sutra održavao referendum za ulazak BiH u EU, velika većina ili 83% bh javnosti navodi da bi glasali ZA ulazak u EU, dok bi 17% bh građana bilo protiv ulaska. Ukoliko se rezultati gledaju na entitetskom nivou, 91% građana FBIH bi glasalo za ulazak u EU na referendumu, dok je taj procenat značajno manji kada je u pitanju RS (69%).

Međutim, bh javnost ne očekuje skori ulazak BiH u Evropsku uniju, ne barem u narednih 5 godina (tek petina njih, 22%, smatra da će BiH ući u narednih 5 godina). Građani su ipak skloniji mišljenju da će BiH postati dio Evropske unije u narednih 6-10 godina (18%) odnosno u narednih 11-20 godina (23%). S druge strane, dio građana smatra da ulazak BiH u Evropsku uniju uopšte nije izvjestan - 18% bh populacije je stava da BiH neće nikada postati članica EU.

Na kraju, ostaje da se sačeka samit na nivou EU na kojem će se zvanično donijeti odluka o eventualnom otvaranju pregovora pristupanja EU sa Bosnom i Hercegovinom, a što građani, prema rezultatima ovog istraživanja, i priželjkuju.

Izvor: Istraživanje javnog mnijenja u BiH, online anketa na reprezentativnom uzorku n=504, u periodu 15.-18. mart, 2024., Valicon.

Istraživanje je provedeno u okviru Valicon online panela jaZnam.ba. Rezultati su reprezentativni za internet populaciju od 18 do 65 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji s obzirom na tip naselja.