U ponedjeljak
1.7k

Građani najavili proteste ispred OHR-a: Pozivamo Schmidta da počne raditi svoj posao

V. K.
Grupa građana okupljena oko organizacije Restart BiH najavila je za ponedjeljak organizaciju mirnih protesta ispred OHR-a u Sarajevu, a sve povodom aktuelne političke i sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno, protesti koji će biti organizovani u 10 sati bit će prilika da građani pitaju visokog predstavnika zašto ne radi posao za koji je dobro plaćen, a koji se odnosi na zaštitu ustavno-pravnog poretka BiH.

"Svjedoci smo bahatih, beskrupuloznih, nekarakternih i društveno opasnih političara, koji kreiraju strah, šire mržnju i neizvjesnost među građanima. Koji ne poštuju i atakuju na institucije države, ugrožavaju mir i sigurnost, kao i budućnost svih ljudi u BiH, urušavajući sve društvene i demokratske procese postignute u BiH poslije Dejtona", saopćili su građani.

[FBPOST]https://www.facebook.com/restart.bih/posts/239371611582665[/FBPOST]

Naglasili su kako zahtijevaju od Schmidta da u koordinaciji s Evropskom unijom i SAD-om djeluje odlučno i hitno povodom rješavanja krize u BiH.

"Da preuzme odgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući Bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH. Pozivamo roditelje, studente, radnike, penzionere, intelektualce, sve građane Sarajeva i BiH da izađu na proteste, da zahtijevaju hitnu reakciju OHR-a i visokog predstavnika u svrhu očuvanja mira, društva, zbog naše budućnosti i očuvanja evropske civilizacije i sigurnosti", navodi se.

Iz Restarta su također pozvali građanske aktiviste, nevladine organizacije, ali i politički aktivne osobe da se pridruže protestima uz uslov da ne nose stranačka obilježja.

"Protesti su najavljeni i prijavljeni MUP-u Novo Sarajevo, Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu KS kao i Ministarstvu saobraćaja. Saobraćaj će biti obustavljen ispred OHR od 10 do 12 sati. Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoj stav, odnosno tražimo da djeluju oni koji po Ustavu moraju da djeluju, a sve u cilju zaštite ove Bosne i Hercegovine", saopćili su organizatori protesta Sejda Čavčić i Suad Đozić.