Zahtjev OIK-u
311

Građani Ilijaša predaju peticiju, traže prebrojavanje glasova koji su navodno u korist SDA

A. B.
Građani će zahtjev predati Općinskoj izbornoj komisiji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građani će zahtjev predati Općinskoj izbornoj komisiji (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stanovnici Ilijaša su sinoć pokrenuli peticiju u kojoj od Općinske izborne komisije zahtijevaju da prebroji glasove i iz onih sedam mjesta na kojima je Akif Fazlić (SDA) odnio pobjedu.
Kako je za Klix.ba kazao Halil Sulejmanović, šef kampanje Amara Dovadžije, kandidata za načelnika Ilijaša u ime Naroda i pravde (NiP), peticija bi danas oko 11:00 sati trebala biti predata Općinskoj izbornoj komisiji.

"Ono što je NiP od početka zahtijevao jeste da se prebroje svi glasovi s područja Ilijaša, međutim, to nikada nije odobreno, već su prebrojeni oni iz sedam vreća koji su inače u najvećoj mjeri glasali za Amara Dovadžiju, pa je i na osnovu njih utvrđeno da glasovi idu u njegovu korist i da je u prednosti nad Fazlićem za isto onoliko glasova kao što je to bilo nakon objavljenih prvih rezultata u nedjelju. CIK te glasove još nije uvrstio i prema njihovom presjeku, Fazlić i dalje vodi naspram Dovadžije", kazao nam je Sulejmanović.

Peticija koju građani žele poslati OIK-u (Foto: Klix.ba)
Peticija koju građani žele poslati OIK-u (Foto: Klix.ba)

Kako je dalje naveo, krajem jučerašnjeg prebrojavanja glasova iz navedenih vreća utvrđeno je još i to da su za otvorene liste pronađena četiri glasa koja pripadaju NiP-u, a dodijeljeni su prethodno SDA.

"A među glasovima SDA pronađeno je 10 nevažećih listića koji su brojani kao glasovi ovoj stranci. Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini KS Mahir Dević kazao je da 12 glasova nedostaje, međutim, tu je riječ o 12 glasova ljudi koji su glasali putem COVID tima i oni će biti naknadno ubrojani s onim glasovima iz izolacije, tako da oni nisu nepostojeći, već ih je COVID tim izuzeo s biračkih mjesta, jer su to posebne liste s obzirom na to da zakon COVID tim nikako ne prepoznaje, već samo postoje oni obični mobilni timovi", pojasnio je Sulejmanović.

Kako je dodao, ispred općine Ilijaš ima još malo građana, ali će se okupiti kasnije kada budu potpisivali i predavali peticiju.

"Ukupno su 33 biračka mjesta, ali oni zahtijevaju da se pregleda onih sedam gdje je SDA ostvarila najveći broj glasova i gdje su imali biračke odbore u sastavu SDA, HDZ, HSP i Čapljinske liste", zaključio je Sulejmanović.