Mnogobrojni problemi
162

Građani Goražda održali proteste i poručili: "Jesmo šaka, ali nismo stoka"

E. A.
(Foto: E. A./Klix.ba)
Netransparentno trošenje sredstava, nepozitam, korupcija, loša komunalna politika i infrastruktura samo su neki od razloga zbog kojih su se građani Goražda okupili na gradskom mostu.

Ispisanim transparentima na kojima su pobrojani suštinski problemi u gradu željeli su skrenuti pažnju vlastima da svoj posao rade odgovornije, a građanima da je krajnje vrijeme da budu kritička masa koja će od vlasti, za ono što su 'debelo' plaćeni tražiti da budu servis građana, a ne svojih političkih lobija.

"Želimo poručiti da nas ima još, da su ovo neki ekološki protesti za očuvanje jedne ugrožene vrste koja se zove građanin grada Goražda i svih koji bi da žive u nekoj urbanoj sredini. Ovo je krik i vrisak, a koliko bi trebali vrištati, da retroaktivno vrištimo nekih 25 godina unazad opet bi bilo malo kako nam je. Nemamo vremena da nabrojimo sve stvari koje nam smetaju, to je i loša infrastruktura i loša komunalna politika i taj Saudijski kredit koji zvuči kao neko 'mitsko biće'.. Vjerovatno ćemo i djecu pred spavanje prepadati Saudijskim kreditom, a vrijeme je da postavimo pitanje kada će se početi odgovarati za probijene rokove, kada ćemo mi početi vraćati dugove i od čega ćemo ih vraćati, što nas je manje ovdje bit će teže, a sve nas je manje", kaže Amar Imamović, jedan od učesnika protesta.

Učesnici protesta ističu kako će konstantno upozoravati na netransparentno trošenje sredstava.

"Hoćemo da znamo gdje su naši novci i druga stvar koja sve nas jako boli, vjerujem i društvo u cijelini, je silni nepozitam i korupcija. Mi nemamo trećeg problema, tražimo da konačno antikoruptivni timovi rade svoje posao i da Tužilaštvo ne drži predmete u ladicama već radi. Mi moramo početi kritički posmatrati situaciju i aktuelne odluke koje život znače. Suština jeste da nas ima i jedini cilj nam je da oformimo kritičku masu koja može da bude korektiv ovoj i ovakvoj vlasti. Oni rade to što rade već decenijama, u međuvremenu su stasale nove generacije i koliko god ovaj grad izgledao nekim kao kasaba, to je ipak grad koji ima građanstvo koje može da kaže, da nešto jeste ili nije u redu, s obzirom da smo mi ti koji finansiramo svoje majstore da nam prave naše izmjene po gradu", poručila je Amela Džafović-Kešan.

Neformalnoj grupi građana pod sloganom "Jesmo šaka, ali nismo stoka", pridružili su se i građani u nedjeljnoj šetnji gradom, te dio opozicionih političara u gradskom vijeću i kantonalnom parlamentu.