Plaše se zbog kerozina
319

Građani Dobrinje traže od federalne inspekcije da ispita ispravnost dozvole za gradnju terminala

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavnici Eko akcije, Aarhus centra i stanara dijela naselja Dobrinja u Sarajevu došli su danas ispred zgrade Federalne uprave za inspekcijske poslove sa zahtjevom da ispitaju ispravnost dokumentacije i sigurnost gradnje benzinske pumpe i terminala za gorivo kod aerodroma.

Jedan od prisutnih građana kazao je kako su oni kasno obaviješteni o gradnji kompleksa koji podrazumjeva benzinsku pumpu i terminal za avionsko gorivo, odnosno da su saznali tek kad su radovi na izgradnji već počeli. Zbog toga su prošle sedmice održani i protesti građana.

"Nismo učestvovali u javnoj raspravi, nismo dobili nikakav uvid u dokumentaciju i zbog toga se plašimo za nas i našu djecu", rekao je stanovnik ovog naselja.

Direktorica Aarhus centra Emina Veljović naglasila je da će onima koji žive na Dobrinji pružiti potrebnu pravnu pomoć, a da u ovom trenutku prikupljaju potrebne informacije i dokumentaciju.

"Već sada možemo reći da je prekršen prvi stub arhuske konvencije s obzirom na to da građani nisu adekvatno informisani kako bi učestvovali u postupku odlučivanja", rekla je.

Iz Hifa Oil su kazali da ne postoji razlog za brigu, a načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je poručio da je kerozin najstabilnija vrsta goriva. Direktorica Aarhusa pak ima drugačije mišljenje.

"Radi se o vrlo opasnom materijalu koji može dugoročno utjecati ne samo na građane Dobrinje nego na sve nas, jer se kompleks nalazi na vodozaštitnoj zoni. Zbog toga moramo na vrijeme djelovati i spriječiti izgradnju", rekla je Veljović.

Načelnik Efendić kaže da bi bilo neozbiljno sada poništavati dozvolu za gradnju, a izvršni direktor Hifa-Oil Venan Hadžiselimović ističe da su je dobili na osnovu uredne projektne dokumentacije i 28 neophodnih saglasnosti koje su prethodile dobijanju dozvole.

Veljović komentariše da je ovakve dozvole trebalo da izda federalni nivo, a s obzirom na to da je riječ o vodozaštitnoj zoni. U skladu s tim, navodi da je trebalo uraditi posebnu studiju utjecaja, odnosno elaborat, ukoliko se dozvole prikupljaju s kantonalnog nivoa.